Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Lauranne de Graaf

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen medewerkers hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Lauranne de Graaf, oud-afstudeerder én junior procesmanager bij Trebbe Utiliteit wat voor haar veerkracht is en wat dat volgens haar te maken heeft met dynamiek, stroom en dichtbij jezelf blijven.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Vroeger wilde ik bliep-mevrouw worden; oftewel caissière. Tijdens de middelbare school droomde ik ervan om advocaat te worden. Om die droom waar te maken startte ik met de mbo-opleiding juridisch medewerker. Tijdens de opleiding vond ik het combineren van recht met economie en de bedrijfspraktijk het leukst. Ik koos daarom om na het mbo de hbo-opleiding Bedrijfskunde MER (management, economie en recht) te gaan doen. Een mix van bedrijfskunde en juridisch, precies wat ik graag wilde. Mijn droom om advocaat te worden heb ik sindsdien ook ingewisseld voor een functie op het snijvlak van bedrijfskunde en juridische dienstverlening.

De afgelopen periode ben ik bezig geweest met mijn afstudeeronderzoek bij Trebbe. Ik deed onderzoek naar hoe Trebbe haar risicomanagementsysteem het best kan inrichten. Mijn afstudeeronderzoek wilde ik graag bij een bouwbedrijf doen omdat ik geïnteresseerd ben in techniek en meer wilde weten over wat er allemaal bij een bouwproject komt kijken. Tijdens mijn bijbaan als commercieel medewerker bij een makelaar, vond ik het al fascinerend hoe alles bij een nieuwbouwproject altijd precies op tijd afkwam. Trebbe vind ik een prettig bedrijf. Je krijgt veel vrijheid en zelfstandigheid. Daarnaast vind ik het erg fijn dat er ruimte is om je ideeën te delen en dat dat ook gewaardeerd wordt. Ik heb veel overleg gehad met mijn begeleiders en mocht ook met hun vraagstukken meedenken. Ik heb mede daardoor echt het gevoel gekregen dat ik van meerwaarde ben. Verder vind ik de korte lijnen en het oog voor de menselijke maat erg prettig bij Trebbe. Zo prettig dat ik na mijn afstudeerstage bij Trebbe aan de slag ben gegaan.”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Ik deed mijn afstudeeronderzoek op het gebied van risicomanagement. Gedegen risicomanagement levert een belangrijke bijdrage aan de klantwaarde en klanttevredenheid. Dit draagt ook bij aan een duurzame relatie met opdrachtgevers. Het gaat hier om duurzame waardecreatie. Anderzijds levert risicomanagement een belangrijke bijdrage aan de wijze waarop processen worden ingericht. Door dit op een juiste wijze te doen, worden de leefomgevingen die Trebbe ontwikkelt en realiseert kwalitatief hoogwaardiger. Dat laatste is ook mijn doel in mijn functie als procesmanager. Ik ga als procesmanager aan de slag met project-, risico- en contractmanagement en ben ondersteunend aan het projectteam. Mijn doel is om processen nog beter te borgen zodat Trebbe nog meer klantwaarde kan leveren en dat komt ten goede aan de leefomgevingen die Trebbe realiseert.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Ik herken alle drie de kernwaarden in Trebbe. De vakgebieden van waaruit ik werk worden ingestoken vanuit klantperspectief en dat is terug te voeren naar de kernwaarde betrokken. Mijn werkzaamheden dragen bij aan vernieuwingen die leiden tot een goed geborgd proces voor de klant en dat is te herleiden naar de kernwaarden betrouwbaar en ondernemend. Ikzelf vind betrokken de mooiste kernwaarde. Als ik werk aan een vraagstuk voel ik me er ook echt bij betrokken en ga ik net zo lang door totdat ik het heb opgelost. Dit doe ik door ook ondernemend te zijn en te zoeken naar nieuwe oplossingen.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Veerkracht betekent voor mij mee kunnen bewegen met de vraag van de klant en de markt en daarop inspelen ongeacht de omstandigheden. Zelf doe ik dat ook. Bij mijn afstudeerstage moest ik bijvoorbeeld een concept adviespresentatie geven. De presentatie kon vanwege de coronapandemie niet in een fysieke bijeenkomst plaatsvinden, maar vond digitaal plaats. Door mee te bewegen op die nieuwe werkelijkheid is de presentatie gewoon goed gegaan, ondanks dat de dynamiek anders was.”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Mijn veerkrachtige tip is om juist in deze tijd niet mee te gaan met de stroom. Ga eens terug naar jezelf. Wie ben je, waar sta je voor en geef je daar nog invulling aan?”