Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Jolanda Strijk

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen medewerkers hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Jolanda Strijk, HR-manager bij Trebbe wat voor haar veerkracht is en wat zij met verbinding heeft.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Als kind wilde ik altijd dierenarts worden. Ik ben gek op dieren, ik ben verzorgend en dienstverlenend ingesteld dus dat was een logische keuze. Toch liep het anders. Na de middelbare school moest ik een keuze voor een vervolgopleiding maken. Dat werd de opleiding mbo arbeidszaken, de voorloper van personeel & organisatie. Tijdens die opleiding liep ik stage bij een uitzendbureau als intercedent. Ik kwam er achter dat ik meer in de breedte wilde werken. Het in de breedte kunnen werken, dat loopt wel als een rode draad door mijn loopbaan. Ik heb altijd doorgeleerd, naast de specialisatie op HR heb ik ook bedrijfskunde gestudeerd, zodat ik ook breed inzetbaar ben. HR is wel het vakgebied dat ik een heel warm hart toedraag, al dertig jaar lang. Je zou het kunnen omschrijven als mijn hobby. De bouw vind ik een hele mooie branche en past goed bij mij. De nuchterheid, de no-nonsens aanpak. Ik werk nu bijna een jaar bij Trebbe. Trebbe is voor mij een bewuste keuze geweest. Ik kom bij een organisatie van ruim 1.000 man vandaan, dat vond ik te groot en te onpersoonlijk. Trebbe is qua omvang ideaal voor mij. Groot genoeg om complexe werken aan te kunnen, maar klein genoeg voor persoonlijk contact. Het mooie aan Trebbe vind ik de ruimte die iedereen voor doorontwikkeling krijgt en de mensgerichte aanpak. De directie kent iedereen, dat vind ik echt gaaf.”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Ik maak de vertaalslag naar de menselijke kant. Hoe beter de collega’s bij Trebbe in hun vel zitten, hoe mooier zij zijn. Dit kunnen ze ook weer doorgeven naar buiten toe en in hun werkzaamheden verwerken. Daarnaast draag ik eraan bij dat de juiste mensen op de plek zitten en aan de juiste projecten werken, zodat zij maximaal tot hun recht komen in hun werk. De projecten die zij realiseren is de concrete verwezenlijking van onze ambitie; Nederland mooier maken door het creëren van duurzame en gezonde leefomgevingen.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Alle drie de kernwaarden spreken me aan. Maar voor mij springen betrouwbaar en betrokken uit. Als ik in mijn werk niet betrokken ben, kan ik ook niet betrouwbaar zijn en andersom. Zelf ben ik altijd open en transparant en probeer dat ook uit te stralen. De persoonlijke kant van mijn collega’s vind ik heel belangrijk en informeer daar ook altijd naar. In die zin ben ik echt een verbinder. Ik wil een connectie maken met mensen. Ondernemend is een kernwaarde die ook goed bij Trebbe en bij mezelf past. Normaal gesproken wordt HR als een kostenpost gezien, daarin wil ik ook laten zien dat goed management van HR juist geld oplevert. Dat betekent dat ik met strakke budgetten werk en open sta voor veranderingen, vernieuwingen en vooral digitalisering. Daar zijn we nu ook écht mee bezig.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Voor mij betekent veerkracht meebuigen en terugveren. Dat helpt je ook groeien als persoon. Door snel op veranderingen mee te bewegen, leer je veel en groei je als mens. Dat proberen we als corona crisisteam ook, zo snel mogelijk anticiperen op wat er op ons afkomt.”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Beweeg mee zo lang het nodig is, maar veer terug daar waar ruimte is om terug te veren. En zie de huidige periode als één van tijdelijke aard en probeer ervan te leren, zo is het niet alleen maar een negatieve periode.”