Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Hilko van Dijk

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen medewerkers hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Hilko van Dijk, projectmanager, waarom hij ooit voor de bouw koos, waarom elektrotechniek alles en niets daarmee te maken heeft en wat hij de charme van zijn werk vindt.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Na de middelbare school koos ik voor de MTS richting bouwkunde. Mijn vader had graag gezien dat ik voor de elektrotechniek zou gaan, maar ik wilde architect worden. Een bouwkundige opleiding is dan onontbeerlijk. Na mijn eerste stage bij een architectenbureau stelde ik mijn plan wel iets bij. Ik wilde iets meer richting de uitvoering. De tweede stage liep ik bij Trebbe als assistent van de uitvoerder. Samen met de timmerlieden stortte ik beton en deed ik stelwerk, ik vond het prachtig. Deze stage bevestigde dat ik met mijn nieuwe koers op de juiste weg zat. Na de MTS deed ik HTS en voor mijn stage kon ik weer terecht bij Trebbe. Ik vond Trebbe toen al een fijne werkgever. Na mijn HTS ging ik dan ook bij Trebbe aan de slag.

Inmiddels werk ik bijna 25 jaar bij Trebbe. Trebbe is mijn eerste en enige werkgever dus we kunnen wel stellen dat het me goed bevalt, anders hou je het niet zo lang vol bij één werkgever. Vooral de vrijheid, prettige en open werksfeer en de fijne collega’s maken het werken bij Trebbe leuk. Die werksfeer komt voort uit het feit dat Trebbe een familiebedrijf is. Binnen Trebbe zijn de lijnen kort. Dat geeft duidelijkheid en snelheid in mijn werk. En binnen Trebbe zijn we eigenlijk allemaal gericht op het samenwerken. Dat stralen we ook wel uit. Ik denk dat dit ook redenen zijn waarom opdrachtgevers graag met ons werken. Verder merk je aan Trebbe dat het een familiebedrijf is omdat er goed voor je wordt gezorgd. Neem nu de hele coronacrisis. We zijn vanaf het begin tot en met nu goed geïnformeerd, met structurele updates. We worden goed gefaciliteerd in het thuiswerken. En nu wordt er een enquête gehouden die ingaat op hoe het met je gaat, hoe je het thuiswerken op de lange termijn ziet en wat je nodig hebt, vind ik daar ook een mooi voorbeeld van. Toch vind ik ook dat het thuiswerken nadelen met zich meebrengt. Ik mis mijn collega’s wel meer in deze tijd. Doordat we in shifts op kantoor werken, zie je ook een aantal collega’s helemaal niet meer. Dat vind ik echt jammer.”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Projectmanagers coördineren de voorbereidende fase. Dat betekent dat we meekijken in het contractuele onderdeel van deze fase. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de benodigde stukken voor het indienen van de omgevingsvergunning op niveau zijn. Kort gezegd zorgen wij ervoor dat projecten zowel technisch als financieel haalbaar gemaakt worden. Belangrijk daarin vind ik persoonlijk dat je de klantwens, intern of extern, altijd voorop zet. Vervolgens worden die projecten gerealiseerd. Dus wij leveren wel degelijk een grote bijdrage aan de ambitie van Trebbe. De charme van het werk vind ik wel dat ieder project weer anders is. Zo vind ik de woningen vanuit ontwikkelingsverband een mooi voorbeeld van een duurzame en gezonde leefomgeving. Samen met een aantal andere partijen hebben we hier in totaal zo’n 3500 woningen en een winkelcentrum gerealiseerd. Meer recent vind ik Rengerswetering Bunschoten ook een mooie vertaling van onze ambitie. Hier realiseerden wij 26 woningen en 35 appartementen voor een woningcorporatie. De combinatie van BasisWonen en HoogWonen vond ik uitdagend.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meeste aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Ik herken de drie kernwaarden in Trebbe. Betrokken spreekt mij het meest aan. Trebbe stelt zich betrokken op naar haar medewerkers. Er is veel vrijheid om vorm te geven aan je eigen loopbaan en je krijgt daar ook alle ondersteuning in. Ook in de coronatijd is Trebbe zeer betrokken. We werden goed geïnformeerd en ook gefaciliteerd in het thuiswerken. Gelukkig was en is daar ook ruimte voor maatwerk in. Er zijn collega’s die niet thuis kunnen werken, zij konden gewoon op kantoor terecht. Verder is Trebbe ook erg betrokken bij haar opdrachtgevers. We zeggen niet zo snel ‘nee dat kan niet’, en zoeken altijd naar oplossingen voor problemen. Over het algemeen genomen werken we bij Trebbe wel met een bepaalde bevlogenheid. In mijn geval is mijn werk ook wel mijn passie. Ik vind het een uitdaging om de grenzen op te zoeken en zo het maximaal haalbare ook te bereiken.”

Deze tijd vraag om veerkracht, wat betekent dit voor jou?

“Corona heeft laten zien dat je over een groot aanpassingsvermogen moet beschikken. Als je erg star bent, dan kan ik me voorstellen dat dit een hele lastige tijd is. Maar je moet meebewegen, je kan eigenlijk niet anders. Ik denk dat de meeste mensen bij Trebbe dit goed afgaat. We beschikken eigenlijk allemaal al wel over een groot aanpassingsvermogen. In de bouwbranche volgen ontwikkelingen elkaar al jarenlang snel op, wij zijn gewend om daarop mee te bewegen.”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Hou je bevlogenheid en passie in je werk. Ga met de stroom mee en stel je flexibel op. Alleen zo ben je toekomstbestendig.”