Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Edsard Koops

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen collega’s hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Edsard Koops, woonconsulent bij Trebbe BestaandWonen wat voor hem veerkracht is, hoe hij van de ene kant van de tafel aan de andere kant terecht kwam en welke kernwaarde hem het meest aanspreekt.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Als kind had ik nooit echt een duidelijk beeld bij wat ik ‘later’ wilde worden. Na de middelbare school koos ik voor de vervolgopleiding basiskok. Goed kunnen koken komt tenslotte altijd goed uit en het leek me leuk om als team bezig te zijn. Daarna koos ik voor een vervolgopleiding detailhandel, maar dat bleek toch niet goed bij mij te passen. Al snel kon ik aan de slag bij een particuliere verhuurder als verhuurconsulent. Dat bleek een juiste keuze te zijn. Na een aantal jaar maakte ik de overstap naar een woningcorporatie. Daar heb ik in verschillende functies gewerkt, maar voornamelijk als woonconsulent. Daar had ik een heel breed takenpakket van incasso, verhuur en overlast zaken tot bewonersbegeleiding bij nieuwbouw projecten en renovaties. Uit die laatste twee haalde ik zoveel motivatie dat ik me daar verder op wilde focussen. Trebbe had een vacature voor woonconsulent die naadloos op die wens aansloot en zo maakte ik de overstap. De overstap blijkt een juiste keuze te zijn.

Ik werk bij Trebbe BestaandWonen. Dit kenniscentrum is gericht op onderhouds- en renovatieprojecten. Met een vast projectteam werk je aan je eigen projecten. Samen zetten we wel echt iets neer hoor. Het mooiste vind ik dat we samen naar een einddoel toewerken; prettig, gezond, betaalbaar en duurzaam wonen. Verder vind ik het ook echt bijzonder dat ik in een relatief korte periode intensief contact onderhoud met de huurders en dat ik voor hen de werkzaamheden inzichtelijk kan maken. De cultuur die hier in het team heerst, geldt eigenlijk voor heel Trebbe; gemoedelijk en oplossingsgericht. Er wordt nooit een probleem uit de weg gegaan, samen lossen we het op. Verder vind ik de omvang van Trebbe heel erg prettig, groot om de grotere werken aan te kunnen, maar nog klein genoeg voor een persoonlijke benadering.

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Met Trebbe BestaandWonen verduurzamen we de bestaande woningvoorraad, en die maken we daarmee ook mooier en gezonder. Dat is een hele concrete bijdrage aan de ambitie van Trebbe. Mijn rol daarin is dat ik het aanspreekpunt bent voor bewoners. Door goed naar hen te luisteren kan ik ervoor zorgen dat ze meegaan in de verduurzamingsambities van de corporaties.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“De kernwaarde betrouwbaar spreekt mij het meest aan. Zelf vind ik dat een belangrijke waarde, maar ook in mijn werk is het belangrijk. Ik ben voor de huurders het gezicht van Trebbe. Daarom is het belangrijk dat ik mijn afspraken nakom. Wij werken in het privédomein van huurders, daar is veel vertrouwen voor nodig en dat vraagt van ons een betrouwbare uitstraling met bijbehorend gedrag. Overigens herken ik de andere twee kernwaarden ook zeker binnen Trebbe.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Voor mij betekent veerkracht vooral kijken naar wat wel kan en die mogelijkheden ten volle benutten. Ten tijde van corona hebben wij heel goed gekeken en geluisterd naar bewoners en geaccepteerd wat wel en niet kon. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij niet stil kwamen te liggen in ons werk. Wij hebben eerst de leegstaande woningen aangepakt en pas toen er een duidelijk corona-protocol lag hebben we onze werkzaamheden in bewoonde woningen opgestart.”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Mijn veerkrachtige tip: denk in mogelijkheden en niet in beperkingen.”