Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Damian Leffers

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen collega’s hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Damian Leffers, timmerman bij Trebbe wat voor hem veerkracht is en wat hij het allermooist vindt aan zijn werk en dat heeft alles te maken met groots, meeslepend en beton.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Als kind wist ik niet zo goed wat ik later wilde worden. Tijdens mijn tijd op de middelbare school werd het voor mij steeds meer duidelijk dat ik de bouw in wilde. Mijn opa werkte in de bouw en ik ging regelmatig met hem mee op zaterdag. Hij nam me al mee in het timmermansvak. Na de middelbare school ging ik naar de BBL-opleiding timmerman. Ik begon bij een lokale bouwer voor vier dagen in de week en ging één dag per week naar school. Daar leerde ik de fijne kneepjes van het vak. Ik wilde graag naar de grote bouwplaatsen en dat kon die bouwer mij niet bieden. Trebbe had en heeft die grote bouwplaatsen wel. Een kennis van mij werkte al bij Trebbe en werkte in een ploegje van in totaal vier timmermannen die bij mij in het dorp wonen. We zijn er ongeveer een jaar mee bezig geweest, maar in september 2016 kon ik een vrijgekomen plek in die timmerploeg innemen. Sindsdien werk ik bij Trebbe. We zijn nog steeds een vaste ploeg en werken altijd met z’n vieren. Eigenlijk iedere dag ga ik met plezier naar mijn werk. Dat vind ik ook erg belangrijk. Bij Trebbe zijn de dingen goed geregeld van salaris tot aan een veilige, nette bouwplaats. Ik heb op verschillende type projecten gewerkt, van nieuwbouw tot renovatie, van woningen en appartementencomplexen tot een ziekenhuis. Ik vind alles leuk om te doen, maar het liefst werk ik op de grote bouwplaatsen en de ruwbouwfase vind ik het mooist. Vooral het storten van beton, met een mooi zonnetje erbij vind ik prachtig om te doen.”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Wij, als timmermannen, bouwen de gebouwen die uit die ambitie voortkomen. Door goed werk te leveren is die bijdrage dus heel zichtbaar. Tijdens ons werk houden we natuurlijk rekening met duurzaamheid door bijvoorbeeld afvalreductie, duurzaam bouwen en de speciale richtlijnen die daarbij horen. Ik vind dat eigenlijk allemaal wel heel logisch om te doen. Ik ben trots op de gebouwen die wij hebben gebouwd. We zetten niet zomaar iets neer. Wij maken gebouwen die er over jaren nog staan, dat is toch mooi?!”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Betrouwbaar vind ik zelf het mooist. Voor mij betekent dit afspraak is afspraak. En als je een afspraak of belofte niet na kan komen dan ga je daarover op tijd in gesprek. In ons werk is het belangrijk dat we op de bouwplaats elkaar kunnen vertrouwen dat lukt alleen door betrouwbaar te zijn, dus een man een man, een woord een woord. Dit geldt ook voor het projectteam. Je vertrouwt erop dat alles goed geregeld is, zodat wij ons werk goed kunnen doen. En andersom moeten wij ons werk goed doen zodat het projectteam de afspraken na kan komen.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Voor mij betekent veerkracht rekening houden met wat er op je afkomt en daar weer zo goed mogelijk op proberen in te spelen. Nu betekent dit je zo goed mogelijk houden aan de regels en richtlijnen. Toch is er verder voor mijn gevoel niet heel veel veranderd. We gaan nog steeds gewoon naar ons werk op de bouwplaats. Misschien is veerkracht voor mij daarom ook wel zo goed mogelijk gewoon doorgaan met dat wat je al deed.”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Mijn veerkrachtige tip: Gewoon doorklussen en ga met plezier naar je werk. Een goede sfeer op de bouwplaats is belangrijk, dus wees vrolijk, hou je aan de regels, neem je verantwoordelijkheid daarin en blijf vooral je ding doen.”