Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Andries van Nijhuis

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen medewerkers hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Andries van Nijhuis werkvoorbereider / projectleider, wat hij mooi vindt aan bouw, wat dat te maken heeft met groeien, wat hij belangrijk vindt in zijn werk en wat voor hem veerkracht is.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Als kind had ik niet direct een beeld bij wat ik wilde worden. Ik was er ook nog niet echt mee bezig eigenlijk. Na de havo moest ik voor een vervolgopleiding kiezen. Ik had een beroepentest gedaan en daar kwam wel uit dat ik het best iets met techniek kon doen. Uiteindelijk koos ik voor bouwkunde. Tijdens de opleiding werd al snel duidelijk dat ik bij een bouwer aan de slag wilde en dicht op de uitvoerende kant wilde zitten. Ik vind het écht mooi om iets voor de lange termijn te maken en gebouwen te zien groeien. Mijn laatste stage deed ik bij een bouwer in Almere. Ik heb nog weleens geprobeerd het project, waarvan ik zowel de werkvoorbereiding als de uitvoering heb gedaan, terug te vinden. Dat is niet gelukt. Almere is in de loop der jaren explosief gegroeid. Na mijn afstuderen kon ik via een detacheringsbureau aan de slag bij Dijkham Bouw (een deelneming van Trebbe). Ik startte als werkvoorbereider. Dit was nog in de tijd dat nog niet ieder bedrijf een website had, ook waren er weinig vacatures. Het was mij niet duidelijk wat bedrijfshuisvesting inhield. Schuren bouwen… ach we zullen wel zien wat het wordt. Uiteindelijk bleek niets minder waar te zijn. Ik heb mee mogen werken aan verschillende projecten, waaronder koel- en vrieshallen, een uiensnijfabriek, een hal voor een indoorspeeltuin en een aanmaakblokjesfabriek. Ik heb daar twaalf jaar gewerkt. Ik heb een erg mooie tijd gehad, leuke projecten gerealiseerd en heel erg veel geleerd. En toen viel de crisis in. Om een vertrek door reorganisatie te voorkomen werd ik gedetacheerd bij Trebbe. Ik heb bewust gekozen om bij Trebbe te blijven, en liet met pijn in het hart een mooie tijd achter me.

Inmiddels werk ik vijf jaar bij Trebbe en het bevalt me goed. Met name het feit dat Trebbe een familiebedrijf is bevalt me goed. Er wordt goed voor je gezorgd en je krijgt alle ruimte om je verschillende vlakken te ontwikkelen. Zelf ben ik naar een nieuwe rol aan het groeien. Ik vind het mooi, maar ook belangrijk dat ik daar de kans voor krijg.”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie Nederland mooier maken?

“Samen met het projectteam lever ik iedere keer weer een mooi project op dat binnen die ambitie past. De laatste jaren bewegen we mee op de ingezette energietransitie, dat vind ik uitdagend. Dit is wel in een stroomversnelling gekomen doordat we procesmatig zijn gaan werken. Zelf vind ik conceptueel bouwen ook een goede invulling van deze ambitie. We bouwen met ons concept écht mooie en duurzame woningen. In die woningen zit nog veel variatie, dus het is geen eenheidsworst. Neem bijvoorbeeld de 57 woningen Stadszicht Lent. Daar zat veel variatie in, alleen doordat er meerdere architectenbureaus bij betrokken waren. Ja, we maken echt mooie gebouwen waar opdrachtgevers en de eindgebruikers heel tevreden mee zijn. Daar haal ik mijn voldoening uit.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend en betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Ik herken de waarden allemaal in Trebbe. Persoonlijk spreken betrokken en betrouwbaar me het meest aan. Ik vind het een mooie eigenschap als iemand zich inzet om het optimale uit een project te halen en ook als je weet dat je op iemand kunt rekenen. Belangrijk is doen wat je zegt en zegt en zeggen wat je doet. Ik weet nog dat ik bij één van mijn eerste projecten een de tekening van koelpanelen moest controleren. Ik had dat nog nooit gedaan en vond dat spannend. Een collega gaf toen aan dat ik hierin op de controle van de betrokken projectbegeleider bij de architect kon vertrouwen. ‘Als hij er naar heeft gekeken dan is het goed, je kunt het zo doorsturen’ Dat vond ik mooi. Als je me vraagt wat mijn ambitie is, dan is dat voor mij het ultieme doel. Dat mensen erop vertrouwen dat als ik iets heb gedaan het ook écht goed is.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Als werkvoorbereider / projectleider moet je eigenlijk altijd wel veerkrachtig zijn, en in staat zijn om te anticiperen op wat erop je afkomt. Dus ook nu stel ik me flexibel op. Ik zoek de ruimte binnen de beperkingen en naar praktische oplossingen. Dat lukt overigens tot nu ook goed. De bouwen draaien mooi door.” Wat is jouw veerkrachtige tip? “Je hebt weinig aan wat niet kan, kijk naar wat er wel mogelijk is.”