Wageningen is een energiezuinige woonwijk rijker

Laatste bewoners van Tuinwijk in Kortenoord ontvangen de sleutel

Gisteren ontvingen de laatste bewoners van de nieuwe, gasloze wijk Tuinwijk in Wageningen de sleutel van hun nieuwe huis. Hiermee is de voltooiing van het tweede deelplan van Kortenoord, in de gevarieerde natuuromgeving ten westen van het centrum van Wageningen, een feit.

De langgerekte meidoornhaag en de Nijlantssingel met een parkachtige oever, vormen de basis van Tuinwijk. Kenmerkend zijn de kleinschalige straatjes en leuke parkjes. De jaren 30-architectuur maakt het geheel af, en zorgt voor een knusse wijk met veel privacy. De combinatie van hofjes, wandelpaden en veel groen laat bewoners hier niet alleen wonen maar ook leven.

Energiezuinig en betaalbaar wonen

De 249 woningen in de wijk zijn allemaal gasloos. Ze hebben een zeer energiezuinig verwarmingssysteem dat gebruik maakt van bodemwarmte. Dit systeem zorgt zelfs voor ‘gratis’ koeling in de zomer. Daarnaast wekken veel woningen hun eigen groene stroom op met behulp van zonnepanelen. Een aantal woningen heeft hierdoor zelfs helemaal geen elektrarekening meer. Ook is de ambitie om wonen betaalbaar te houden verder ingevuld met Tuinwijk met onder andere 55 sociale huurwoningen. Gebiedsontwikkelaar BPD, Bouwfonds Property Development, heeft de nieuwe wijk ontwikkeld als onderdeel van Kortenoord. Bouwbedrijf Trebbe heeft de bouw van de woningen gerealiseerd.