Trebbe wint selectie Leeuwesteyn in Utrecht met circulair plan voor 70 duurzame huur- en koopwoningen betaalbare woningen

De gemeente Utrecht heeft ontwikkelende bouwer Trebbe geselecteerd voor kavel 14a in Leeuwesteyn, een nieuwe woonbuurt in Leidsche Rijn aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het winnende plan ‘De Kroon op Leeuwesteyn’ betreft een stadsbouwblok dat bestaat uit circa 70 duurzame huur- en koopwoningen. 45 woningen worden straks verhuurd in het middenhuursegment. De overige woningen zijn bestemd voor de verkoop. Centraal in het plan staat het sociale karakter van Leeuwesteyn. Enerzijds is dit geborgd door een mooie mix aan huur en koop. Anderzijds door de centrale binnentuin die met een gezamenlijke voedseltuin en een speel- en fitnesstuin ruimte biedt aan ontmoeting en beweging. Het plan is vormgegeven door Van den Berg Architecten en LAP Landscape & Urban Design.

Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe: “Ik ben er ontzettend trots op dat Trebbe samen met haar partners De Kroon op Leeuwesteyn mag realiseren. Het is een fantastisch, iconisch plan, waar mensen plezierig, duurzaam en gezond kunnen leven. Ik vind het mooi dat wij opnieuw ons steentje bij mogen dragen aan een nóg mooier Utrecht.”

Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling, Leidsche Rijn en Circulaire Economie): “Utrecht kiest bij de bouw voor kwaliteit en voor een ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’. In dit nieuwbouwproject komen veel elementen samen die voor Utrecht belangrijk zijn. Een daarvan is het circulair bouwen met verantwoorde materialen die geregistreerd worden in een materialenpaspoort, waardoor de materialen later eventueel hergebruikt kunnen worden. Verder worden de woningen ook remontabel gebouwd, zodat de panden in de toekomst gemakkelijk aan te passen zijn aan de wensen van morgen.”

Kroon op Leeuwesteyn1
Kroon op Leeuwesteyn – straat1

De Kroon op Leeuwesteyn; Hoge woonkwaliteit

De Kroon op Leeuwesteyn is in meerdere opzichten uitdagend. Om het hoogteverschil van ca. 5,5 meter tussen de Dafne Schippersbrug en de straat te overbruggen, is het parkeren onder de binnentuin opgenomen. Hierdoor wordt het parkeren volledig aan het zicht onttrokken. Het overige verschil in hoogte wordt gebruikt om extra woonkwaliteit te creëren door een hoge leefruimte met zicht op het kanaal.

Groen wonen nodigt uit tot ontmoeting en beweging

Door het hoogteverschil in Leeuwesteyn is het mogelijk om een gemeenschappelijke binnentuin op de parkeergarage te realiseren. Hiermee wordt de leefkwaliteit en de ruimte op het binnenterrein gemaximaliseerd. De organische lijnen van de gemeenschappelijke tuin sluiten aan op de privé-tuinen van de woningen. De kwaliteit van het dek wordt betrokken in de gehele binnentuin. Er worden bomen in de volle grond geplant. En er is ruimte voor natuurlijke waterinfiltratie, wat belangrijk is voor het vasthouden van water dat ten tijde van droogte ten gunste komt van de binnentuin. In de binnentuin komt het sociale karakter van het plan volop tot uiting. Ontmoeting staat centraal in de binnentuin, om dit te versterken komen er een gezamenlijke voedseltuin en speel- en fitnesstuin die worden omringd door heuvels met bloemen en siergrassen.

Kroon op Leeuwesteyn – met streetart1
Kroon op Leeuwesteyn – binnentuin1

Vergaande duurzaamheid stimuleert gezond wonen en leven

Een Utrechtse uitstraling en comfort, én met minimale impact op het milieu. De Kroon op Leeuwesteyn krijgt een uitgekiend energieconcept. Vernieuwend in het plan is de inzet van PVT-panelen op de daken van de woningen. Deze panelen voorzien de warmtepompen van de woningen rechtstreeks van energie. Ook wordt een Smart dek voor waterberging ingezet. De Kroon op Leeuwesteyn stimuleert gezond wonen en leven. Zo nodigt de gezamenlijke binnentuin uit tot bewegen. De opzet van het plan stimuleert om de fiets te gebruiken en er wordt deelmobiliteit ingezet. Met De Kroon op Leeuwesteyn geeft Trebbe invulling aan haar ambitie ‘Nederland mooier maken door het creëren van duurzame en gezonde leefomgevingen’.

De Kroon op Leeuwesteyn; letterlijk verbonden door een kroon

Het plan De Kroon op Leeuwesteyn is ontworpen door architectenbureau Van den Berg Architecten uit Houten en LAP Landscape & Urban Design uit Rotterdam. De nieuwbouw van de Kroon op Leeuwesteyn refereert aan de oude Utrechtse architectuur. Statige en lineaire details uit de Art Deco stijl komen terug in het gebouw. Om de statigheid te accentueren, zijn de volumes verbonden door een ‘kroon’ van verticale elementen, die helemaal rond het gebouw zijn geplaatst. Om de Kroon op Leeuwesteyn een zo ‘Utregs’ mogelijke uitstraling te geven, heeft het Utrechtse street art collectief ‘De Strakke Hand’ het op zich genomen om een kunstwerk te verwerken in het blok. De zwaluw, het logo van de Kroon op Leeuwesteyn, is het uitgangspunt voor het kunstconcept van De Strakke Hand. Het doel van dit kunstconcept is om de directe leefomgeving te verrijken met kunst, wat als integraal onderwerp is meegenomen in het ontwerp. Hier zullen duizenden passanten hun referentie hebben aan kunst en natuur.

Kroon op Leeuwesteyn aanzicht brug1

Planning

Naar verwachting start de verkoop van de koopwoningen medio 2021. Als alles voorspoedig verloopt start de bouw eind 2021 en wordt de laatste woning in 2023 opgeleverd. Geïnteresseerden kunnen hun gegevens achterlaten op www.nieuwbouwinleeuwesteyn.nl. Zij worden automatisch op de hoogte gesteld op het moment dat er meer informatie beschikbaar is.

Voor een goed plan heb je een goed team nodig

De Kroon op Leeuwesteyn is tot stand gekomen vanuit een sterke samenwerking met een diversiteit aan partijen. Van den Berg Architecten en LAP Landscape & Urban Design tekenden voor het ontwerp. Alba Concepts nam de advisering rondom circulariteit op zich. Merosch adviseerde op het gebied van het energieconcept. De deelmobiliteit komt vanuit We Drive Solar.