Trebbe realiseert nieuwbouw Stammershoefstraat Vianen voor LEKSTEDEwonen

2 december jl. is het contract voor de ontwikkeling Stammershoefstraat Vianen ondertekend door Ed de Groot, directeur-bestuurder LEKSTEDEwonen en Rob van der Jagt, directeur Trebbe West.

Ed de Groot, directeur-bestuurder LEKSTEDEwonen: “Voor de zomer zijn wij gestart met de aannemersselectie, uiteindelijk dienden vijf aannemers hun plan in. Onze keuze viel op Trebbe West. De uitwerking van Trebbe past goed bij onze uitvraag. Hun plannen sloten goed aan bij de bestaande omgeving en wij vinden het ontwerp en de architectuur passend bij de overgang van de wijk Blankenborch naar de oudere bouw in de wijk Hogeland. Trebbe en haar team hebben zich gekwalificeerd als een betrouwbare en prettige partij met vernieuwende inzichten, die meer van dergelijke opgaven hebben gerealiseerd. Tenslotte, en dat is voor ons niet onbelangrijk, hebben zij aangegeven oog te hebben voor de huidige bewoners en in het sloop- en bouwproces rekening te houden met de omgeving.”

Rob van der Jagt, directeur Trebbe West: “Wij zijn uiteraard verheugd met de opdracht voor de nieuwbouw van de Stammershoefstraat. We bewijzen wederom met onze concepten BasisWonen en HoogWonen dat we een naadloze invulling kunnen geven aan huisvestingsopgaves. Zo ook die van LEKSTEDEwonen, waarbij het realiseren van kwalitatief goede en betaalbare woningen bestemd voor de sociale huur centraal stond.”

Over Stammershoefstraat Vianen

LEKSTEDEwonen gaat de 42 beneden- en bovenwoningen (hoogbouw jaren ’50) aan de Stammershoefstraat vervangen door verschillende woningtypen. Verdeeld over drie verschillende bouwblokken komen er eengezinswoningen met tuin, appartementen met tuin of balkon en maisonnettes met tuin. In het plan krijgen verschillende doelgroepen een plek: starters, doorstromers en senioren. De oorspronkelijke bewoners zijn afgelopen periode verhuisd en/of hebben een terugkeergarantie naar de nieuwbouw. Zij hebben ook een belangrijke stem gehad in de totstandkoming van het nieuwe plan. Alle woningen worden verhuurd als sociale huurwoning.

Over het ontwerp

SVP tekende voor het ontwerp. De drie verschillende bouwblokken vormen één samenhangend architectonisch ensemble. Het totaal levert een rustig, maar gevarieerd straatbeeld op. De eenheid tussen de grondgebonden woningen en de appartementengebouwen wordt gevonden in het lijnenspel van de robuuste dakkapellen van de woningen en het gevarieerde lijnenspel van de appartementen. Door de stoere metselwerkdetails, de bijzondere kopgevels en de entree’s aan de straatkant ontstaat een levendig straatbeeld.

Over de bouw

Trebbe verkreeg de opdracht uit een design & build aanbesteding van LEKSTEDEwonen. Bij deze aanbesteding waren het ontwerp en de prijs-/kwaliteitsverhouding van doorslaggevend belang. De planuitwerking en realisatie worden uitgevoerd volgens BasisWonen, het concept van Trebbe voor grondgebonden woningen. En HoogWonen, het concept van Trebbe voor gestapelde bouw. Doordat de werkzaamheden in een bewoonde omgeving plaats vinden is er extra aandacht voor overlastbeperking, zowel tijdens de sloop als tijdens de bouw. Naar verwachting wordt het eerste kwartaal van 2017 gestart met de sloop van de huidige bebouwing. Het derde kwartaal wordt gestart met de bouw van de 42 woningen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de laatste woning medio 2018 opgeleverd.