Trebbe realiseert 16 zeer energiezuinige huurwoningen in Borne

Onlangs ondertekenden de heer F.A. Weghorst namens Twickelborg Vastgoed B.V. en de heer Trebbe sr., namens De Bongerd VOF een overeenkomst voor de realisatie van tien energieneutrale en zes energienotanul woningen in de Bornsche Maten te Borne.

Over Bornsche Maten

In het hart van de Bornsche maten van Borne heeft De Bongerd VOF zestien ruime, bijzonder duurzame eengezinswoningen ontwikkeld, bestemd voor verhuur. Het plan bestaat uit twaalf riante tussenwoningen en vier hoekwoningen en wordt gerealiseerd in het plandeel De Veste. “Over enkele jaren worden er nagenoeg alleen nog energieneutrale woningen gebouwd. In samenwerking met De Bongerd VOF en Trebbe willen wij met deze bijzonder duurzame woningen ons richten op de toekomst. Wij willen graag wooncomfort leveren en daar zal de duurzaamheid van deze woningen een zeer bepalende factor in hebben,” vertelt Ralf Weghorst, namens Twickelborg Vastgoed B.V..

Over de ontwikkeling

De Bongerd VOF ontwikkelde het plan. Peters & Lammerink architecten tekende voor het ontwerp. Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Zo zijn de woningen voorzien van een asymmetrische kap, hierdoor wordt er optimaal gebruik gemaakt van de bezonning op het zuiden waardoor de pv-panelen een maximaal rendement opleveren. Om samenhang te creëren met de bestaande omgeving, sluiten kleur en materialisering van de woningen aan op het naastliggende multifunctioneel centrum De Veste. De woningen worden ingericht met een luxe keuken en badkamer. “Voor wat betreft de afwerking hebben wij ook goed over het wooncomfort nagedacht. Er wordt extra kwaliteit toegevoegd door bijvoorbeeld, een dubbele wastafel in de badkamer en een groot ladeblok in plaats van een keukenkastje in de keuken.” aldus Ralf: “Bij ons staat kwaliteit voorop.”

Energiezuinig

Bijzonder is dat deze woningen uitermate energiezuinig zijn. Naast een hoog wooncomfort betekent dit een zeer lage of zelf geen energierekening meer. Goede isolatie, triple glas en zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat de energierekening van tien woningen zeer laag is. Zes woningen zijn nog duurzamer: bij deze woningen zorgt de hybride warmtepomp voor terugwinning van warmte en leveren de zonnepanelen zoveel energie op, dat de volledige energierekening wordt terugverdiend.

Toekomstbestendig

De woningen voldoen aan alle huidige eisen die gelden voor de energieneutrale en energienota nul woningen. Tijdens de ontwikkeling is er ook rekening gehouden met toekomstige normen. Zes rijwoningen voldoen aan de uitgangspunten van de richtlijn Bijna Energie Neutraal Gebouwd (BENG), die in 2020 gaat gelden. “Wij investeren nu al in het opdoen van kennis en ervaring van deze richtlijn, zodat ook wij klaar zijn voor de toekomst.” vertelt Hein Trebbe, directeur Trebbe. “Naast de realisatie, gaan we de woningen ook monitoren zodra ze bewoond zijn”, vervolgt Hein: “Het is belangrijk om te weten wat voor invloed bewonersgedrag heeft op deze zeer energiezuinige woningen.”

Duurzaam

Het project is mede mogelijk gemaakt door meerdere duurzaamheidssubsidies. De duurzaamheidssubsidie van de provincie Overijssel, een subsidie voor duurzame woningbouw door gemeente Borne en de investeringssubsidie duurzame energie van Rijksoverheid.

Over de bouw

Trebbe tekent voor de realisatie van de zestien woningen. De woningen worden uitgevoerd volgens BasisWonen, het concept van Trebbe voor grondgebonden woningen. De bouw start april 2017, nog voor de zomervakantie worden de woningen volledig afgewerkt opgeleverd.