Trebbe bouwt aan een duurzame toekomst met duurzame materialen

Trebbe bouwt aan een duurzame toekomst, waar mensen, materialen en omgeving in balans zijn. Hoe Trebbe dat doet? Door bewust met de wereld om ons heen om te gaan, oog en aandacht voor duurzaamheid in onze projecten, continue reductie van onze CO2-uitstoot en door bewuste, duurzame keuzes te maken voor de materialen waarmee wij werken.

Daar waar het kan, kiest Trebbe voor duurzame materialen. Dit zijn materialen die tijdens het productieproces minder belastend zijn voor het milieu, een lange levensduur kennen of gerecycled zijn. Afgelopen week ontving Trebbe het Raab Karcher Greenworks certificaat. Maar liefst 56% van de materialen, besteld bij Raab Karcher, komt uit het duurzame Greenworks assortiment.

Levenscyclus onder de loep

Gerhard Hospers, adjunct directeur Greenworks: “Greenworks is het label voor duurzame bouwmaterialen van Raab Karcher. Alle materialen in dit assortiment zijn duurzaam en beoordeeld met een Greenworksscore. Deze score is afgeleid van de levenscyclusanalyse. Wij kijken naar de hele cyclus van het materiaal, van winning van de grondstoffen tot en met de mogelijkheden van recycling en hergebruik van het uiteindelijke product. Die analyse doen we aan de hand van tien specifieke, duurzame materiaal- en productie-eigenschappen. Het resultaat van deze analyse wordt uitgedrukt in de zogenaamde schaduwkosten van het materiaal. Hoe lager die waarde, hoe duurzamer het gekozen materiaal.”

Het draait niet alleen om techniek en prijs

Hospers: “Bij Trebbe ligt het percentage bestelde duurzame bouwmaterialen hoog. Daar waar het landelijk gemiddelde van onze klanten ruim 38% is, is Trebbe erin geslaagd ruim 56% van hun bouwmaterialen duurzaam in te kopen.” Patrick Peet, hoofd productie wonen is blij met het certificaat: “Vooral met het percentage zijn we content. Het bevestigt dat we op goede, duurzame weg zijn. We kiezen niet alleen maar op basis van techniek of prijs, ook duurzaamheid is een belangrijke pijler waarop we onze keuzes voor producten en materialen baseren.”

Duurzaamheid, een volwassen begrip

Hospers vertelt dat branchebreed de vraag naar duurzame producten is toegenomen: “We zien dat het begrip duurzaamheid echt volwassen is geworden.” Peet ziet dit ook terug bij Trebbe: “We kijken steeds meer hoe we samen met onze co-makers een duurzame invulling aan onze projecten kunnen geven. Raab Karcher is voor ons een sterke partner hierin. Zij dragen actief duurzame alternatieven aan, brengen duurzaamheid verder in hun eigen keten en verbinden dit aan onze keten en processen. Dat alles bij elkaar maakt dat we niet alleen duurzaamheid in onze projecten een stap verder kunnen brengen; er is ook sprake van een duurzame samenwerking.”