Het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland wordt gerealiseerd door Consortium TDE

Consortium Trebbe / Dura Vermeer / ENGIE (TDE) heeft de deal met Isala en Noorderboog Zorggroep rond voor de nieuwbouw van het Isala Diaconessenhuis in Meppel. De opdracht volgt na een intensief bouwteamtraject waarbij TDE het ontwerp voor het ziekenhuis verder heeft geoptimaliseerd zodat het goed aansluit bij de wensen van het ziekenhuis. De formele opdrachtverlening volgt naar verwachting eind dit jaar nog.

De mens als uitgangspunt in het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland

Het nieuwe Isala Diaconessenhuis biedt plaats aan 16.500 m2 ziekenhuis voor Isala en 5.800 m2 geriatrische revalidatiezorg voor Zorggroep Noorderboog. Het nieuwe ziekenhuis wordt een compact gebouw met korte looplijnen voor patiënten en ouderen. De principes van het healing environment, veel daglicht, kleur en uitzicht op natuur, komen in het gehele ziekenhuis terug. Het ziekenhuis krijgt onder meer poliklinische functies, een 24-uurs spoedpost, intensive care zorg en kortdurende zorg voor patiënten met een minder complexe aandoening. Het gebouw is zodanig ontworpen dat het naadloos aansluit bij de locatie in het Reestdal door onder andere een groen dak dat opgaat in het landschap. Het Isala Diaconessenhuis wordt het eerste all-electric ziekenhuis in Nederland. De energie wordt opgewekt door een combinatie van pv-panelen, warmte koudeopslag en warmtepompen. Naar verwachting wordt eind dit jaar de opdracht officieel getekend, starten we begin 2020 de bouw en staat de ingebruikname voor 2022 op de planning.

Consortium TDE verkreeg de opdracht uit een bouwteamselectie en tekent een DBMO-contract. Dat betekent dat TDE verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud, schoonmaak en energielevering. Het nieuwe ziekenhuis en het DBMO-contract sluiten naadloos aan op het ondernemingsplan en geven invulling aan de speerpunten focus op dienstverlening, verduurzamen en betaalbaar bouwen. Wil je hier meer over weten? Dan kun je contact opnemen met Jeroen Gietema.