Tandheelkunde van Radboud Universiteit uitgeroepen tot beste renovatieproject door NRP

De grondige renovatie van het Tandheelkunde-gebouw betekent een aanzienlijke verbetering voor het gebouw, de gebruiker, de eigenaar, de omgeving én het milieu. Door de gedurfde renovatie is Tandheelkunde het visitekaartje geworden van het campuscomplex van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het project is gisteren uitgeroepen tot beste renovatieproject en heeft daarmee de NRP Gulden Feniks prijs gewonnen.

Een prachtige ontmoetingsplek waar patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten samen komen

NRP reikt ieder jaar de NRP Gulden Feniks prijzen uit aan de beste en meest innovatie renovatie- en transformatieprojecten van Nederland. De NRP Gulden Feniks is meer dan alleen een felbegeerde prijs. Het is vooral een prijs om van te leren. Ieder jaar worden de inzendingen geanalyseerd en trends in de renovatie- en transformatiesector waargenomen.

Samen met Van Wijnen en Kuijpers zijn wij in april 2015 begonnen met de voorbereidingen van de renovatie van het Nijmeegse faculteitsgebouw Tandheelkunde. Het is een prachtige ontmoetingsplek waar patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten samen komen en over alle moderne faciliteiten beschikken. Radboud UMC en Radboud Universiteit bouwden met de renovatie verder aan hun koppositie op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek.

Harrie Kwakkel, hoofduitvoerder op het project Renovatie Tandheelkunde: “Ik ben er trots op dat ik onderdeel was van het bouwteam dat heeft meegewerkt aan het winnen van zo’n prestigieuze prijs. Deze prijs, in combinatie met het jurycommentaar – waarin wordt aangegeven dat de renovatie buitengewoon knap is en vakmanschap laat zien – is echt een prachtige erkenning voor het werk wat wij als team “Bouwcombinatie Tandheelkunde” de afgelopen jaren hebben uitgevoerd in Nijmegen.”

Hedendaags en duurzaam

Nu staat er een hedendaags, duurzaam gebouw met een vloeroppervlak van bijna 24.000 vierkante meter met moderne faciliteiten, comfort en een goed klimaat. Het ontwerp van de renovatie is afkomstig van Inbo. Volgens de jury van de NRP Gulden Feniks hebben zowel de opdrachtgever als de architect veel lef getoond. “De renovatie is een schoolvoorbeeld van ouderwets architectenvakmanschap”, aldus de jury.

De Bouwcombinatie is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp en de realisatie. Bijzondere aandacht is er voor een duurzame exploitatie van het gebouw en de installaties. Het gebouw is tot op het betoncasco gestript, waarna het is voorzien van nieuwe gevels, een nieuw atrium en nieuwe installaties. Om de bouw en de gebruikers van het gebouw de gehele bouwperiode gescheiden te houden, moest er een verhuizing plaatsvinden. Sommige afdelingen zijn tijdelijk ondergebracht in andere gebouwen, de onderwijszalen en poli’s zijn intern verhuisd.

René ten Vregelaar, projectleider Van Wijnen: Een ingrijpende verbouwing zoals bij Tandheelkunde, waarbij het gebouw in gebruik blijft tijdens de renovatie, kan helaas niet worden gerealiseerd zonder enige overlast voor de directe omgeving. Dankzij het goede contact met de gebruikers en de samenwerking met de opdrachtgever en andere betrokken partijen, is het gelukt om tot een mooi eindresultaat te komen: een hedendaags en duurzaam gebouw. Daar zijn we erg trots op!