SWZ en Trebbe renoveren Buxtehudestraat en omgeving in Holtenbroek Zwolle

Onlangs ondertekenden woningcorporatie SWZ en ontwikkelende bouwer Trebbe de overeenkomst voor de renovatie van 144 sociale huurwoningen aan de Buxtehudestraat en omgeving in Holtenbroek in Zwolle. Uniek is dat naast de sociale huurwoningen ook de eigenaren van de dertig koopwoningen een aanbieding krijgen voor de verduurzaming van de woning. Na de renovatie hebben de woningen weer een frisse uitstraling, zijn ze toekomstbestendig en energiezuinig.

Nico van der Beek, projectmanager bij SWZ: “We gaan met dit project de uitdaging aan om niet alleen oog te hebben voor onderhoud, maar ook voor andere thema’s. Zoals duurzaamheid, klimaatadaptie, natuurinclusief, biodiversiteit en leefbaarheid. Dit doen we niet alleen samen met de bewoners van onze huurwoningen, maar ook met de bewoners van de naastgelegen koopwoningen.

Eric van der Ploeg, Hoofd Productie bij Trebbe: “Het is mooi dat we met woningcorporatie SWZ onze samenwerking, die we vanuit de nieuwbouw hebben, kunnen continueren. Een gouden randje aan dit project is de integraliteit; ook bewoners van koopwoningen krijgen een aanbieding om ook hun woning toekomstbestendig te maken.”

AI buxtehudestraat-1
AI buxtehudestraat

Klaar voor de toekomst

De 144 sociale huurwoningen  liggen in de wijk Holtenbroek in Zwolle aan de Buxtehudestraat, Morleystraat, Lubeckstraat, Praetoriusstraat en Frobergerstraat. Deze wit gestucte woningen krijgen onderhoud, worden verduurzaamd en de uitstraling van de woningen wordt onder handen genomen. Henk de Velde van KHV Architecten maakte het ontwerp. Ter Velde & Den Besten Ontwerp en Ingenieursbureau werkte de plannen verder uit. De kozijnen krijgen een nieuwe kleur, de buitenmuren worden opnieuw gesausd en het dak van de woningen krijgt een groter overstek. Een leuk detail is dat de woningen verschillende voordeuren krijgen, wat een unieke uitstraling aan de woning geeft.

Hoger wooncomfort, lagere energielasten

Naast de uitstraling van de woningen, wordt ook de energiezuinigheid van de woningen verbeterd. Op de daken komen zonnepanelen en het ventilatiesysteem wordt verbeterd. Van het dak, de buitenmuren en de beglazing wordt de isolatie verbeterd. Ook wordt de vloerisolatie aangebracht.

Groen in de wijk

Binnen de renovatie is veel aandacht voor natuurinclusiviteit. Samen met de bewoners wordt nagedacht over het meer vergroenen van de voortuinen, zodat het regenwater beter kan infiltreren en er meer groen komt in de tuin. Ook worden er nestvoorzieningen voor vleermuizen, mussen en zwaluwen aangebracht.

Voor de hele wijk

Naast de huurwoningen van SWZ zijn er ook koopwoningen in het plangebied gesitueerd. Er wordt gekeken hoe de bewoners van de koopwoningen deel kunnen nemen aan de renovatie en verduurzaming. Trebbe informeert hen en voorziet hen van een aanbieding. Ook hier is betaalbaarheid het uitgangspunt. Trebbe voert de werkzaamheden aan de koopwoningen tegen kostprijs uit.

De planning

De plannen zijn op dit moment in voorbereiding. Ruim  70% van de bewoners is akkoord met de plannen. Naar verwachting wordt in april van 2022 gestart met de werkzaamheden. Als alles volgens planning verloopt worden de werkzaamheden nog voor de kerst van 2022 afgerond.