Betrokkenen dragen ‘een steentje bij’ aan bouw gasloze woningen in Middenmeer

“Vanuit een goede samenwerking toekomstbestendige woningen bouwen, ook dat is duurzaam”

Verschillende betrokkenen droegen donderdagochtend 15 november letterlijk een steentje bij aan de realisatie van 54 gasloze woningen in Middenmeer. Dat deden ze door een steen te vermetselen bij één van de in aanbouw zijnde woningen aan de Prof. Lorentzstraat. Met deze symbolische handeling onderstreept Wooncompagnie vooral dat de realisatie van een nieuwbouwplan valt of staat met de goede samenwerking met diverse partijen.

Na de handeling vond Happen met de Bouwers plaats: een warme lunch voor iedereen die op de bouwlocatie actief is. ‘De lunch is een goed moment om samen even stil te staan bij de vordering van de bouw. Daarnaast willen we hiermee onze waardering uitspreken voor alle medewerkers die zich dagelijks, in elk jaargetijde, inzetten voor de bouw,’ aldus procesmanager Jan Berghout van Wooncompagnie.

Op drie locaties gasloze sociale huurwoningen

De gasloze sociale huurwoningen verrijzen op drie locaties: de Prof. Lorentzstraat, Kanaalweg en Dr. Lovinkstraat. De bouw verloopt voorspoedig: dorpsbewoners zíen de plannen dagelijks groeien. Naar verwachting wordt de laatste woning rond de bouwvak van 2019 opgeleverd.

Gasloos en toekomstbestendig

Al voordat de wet gasloos bouwen doorgevoerd werd, besloot Wooncompagnie om de woningen volledig gasloos uit te voeren. Gasloos wonen dat betekent dat de uitstoot van CO2 (broeikasgas) flink wordt verlaagd. De woningen worden verwarmd door middel van een ventilatiewarmtepomp. Deze warmtepomp hergebruikt de warmte uit de retourventilatielucht en wordt elektrisch gevoed. Voor de opwekking van elektriciteit worden pv-panelen op het dak geplaatst. Johan Bombach, directeur bij Trebbe Wonen, is trots. “Wooncompagnie koos al voor de wetswijziging voor gasloos wonen. Het is fijn dat wij Wooncompagnie hierin verder konden helpen en met dit project de samenwerking een vervolg mogen geven. Uiteindelijk is dat ook duurzaamheid; toekomstbestendige woningen vanuit een prettige samenwerking bouwen.”

Groene bouwhelmen

De woningen worden gerealiseerd door Trebbe Wonen uit Nieuwegein, Hans Been Architecten uit Amerongen tekent voor het ontwerp. ‘We zien dit project als een investering van maatschappelijk belang en zijn er trots op dat we, met elkaar, deze ‘groene’ sociale huurwoningen realiseren,’ sprak Jan Berghout, die voor deze gelegenheid groene bouwhelmen uitdeelde.

Voor een brede doelgroep

De woningen worden gebouwd in één en twee lagen en zijn bedoeld voor een zeer brede doelgroep: van starters en gezinnen tot senioren. De meeste woningen worden aangeboden met een huurprijs van 607 euro (laagste aftoppingsgrens, prijspeil 2019), maar er liggen ook kansen voor doelgroepen die daar net buiten vallen.