Samen bouwen aan duurzaam geluk: Duurzame Dinsdag
Ieder jaar is de eerste dinsdag van september Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. Iedere dag van het jaar is duurzaamheid belangrijk. En vandaag staan we er extra bij stil.
Met aandacht
Bij Trebbe bouwen we samen aan geluk, door onder andere de ontwikkeling en bouw van duurzame en gezonde leefomgevingen, dit doen we aan de hand van ons meervoudig waardemodel. Met het meervoudig waardemodel hebben we aandacht voor de aarde, maatschappij, mens en continuïteit binnen onze projecten. We nemen je mee in een aantal mooie voorbeelden.
Landgoed in den Houte, Noordwijkerhout
In Noordwijkerhout op de plek waar vroeger een GGZ-instelling gevestigd was, verrijst een nieuwe duurzame, gezonde wijk met ongeveer zevenhonderd woningen en appartementen voor de sociale huur, middenhuur en koop. Landgoed in den Houte is een inclusieve wijk, in de ruimste zin van het woord. Er is veel aandacht voor natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit door onder meer het herstel van de Engelse en Franse tuin, maar ook door het behoud van bestaande bomen. In de verschillende deelplannen zijn tal van verschillende type nestkasten in de gevels van woningen en appartementen verwerkt.
Ook is Landgoed in den Houte sociaal een inclusieve wijk. Door de verschillende type woningen en appartementen in de sociale huur, middenhuur en verschillende segmenten koop, biedt Landgoed in den Houte een thuis aan een brede doelgroep. Daarnaast wordt door de parkachtige setting en de verschillende tuinen sociale ontmoeting gestimuleerd. Landgoed in den Houte is een ontwikkeling van Novaform-Trebbe.
Grunobuurt Groningen
Samen met Nijestee en ontwerpbureau de Zwarte Hond werken we aan herstructurering van de Grunobuurt in het zuiden van de stad Groningen. We zijn trots op de wijkvernieuwing die we hier samen met de bewoners tot stand brengen. De buurt straalt rust en ruimte uit en biedt dankzij een brede mix aan woningtypes huisvesting voor een diversiteit aan bewoners. In de wijk creëren we extra ruimte door de leefomgeving mee te ontwerpen, door buurtfuncties te integreren en met oplossingen zoals demontabele en schaalbare collectieve parkeervoorzieningen. Behalve op de resultaten zijn we ook trots op de collectieve samenwerking in het bouwteam. Vanuit de samenwerking zijn de 101 sociale huurappartementen Lampisterie, 107 appartementen voor de sociale huur en middenhuur Tractie, 105 appartementen voor de sociale huur en middenhuur Regulateur en binnenkort levert Trebbe 108 appartementen voor de sociale huur, middenhuur en koop Tender op.
Acht circulaire woningen, Valthermond
Aan de Roelof Tuinstraat in Valthermond verrijzen acht circulaire woningen, naar een ontwerp van LKSVDD architecten. De woningen krijgen allemaal één woonlaag. Dit betekent dat de woonkamer, badkamer, toilet en de slaapkamers allemaal op de begane grond zijn. Elke woning krijgt twee slaapkamers en een eigen terras. De woningen zijn geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens.
De woningen worden circulair gebouwd en losmaakbaar. Dit betekent dat de woningen zoveel met hergebruikte en natuurlijke materialen worden gerealiseerd. Zo worden ‘groene’ kanaalplaatvloeren gelegd en zijn de casco’s van geoogst hout. De gevelbeplating wordt gemaakt van hout dat geoogst is uit een sloopproject van Woonservice en ook de kozijnen worden gerealiseerd met sloophout. De dekvloeren worden aangebracht op folie zodat de losmaakbaarheid van de kanaalplaatvloeren geborgd is. Het dak wordt voorzien van dakbedekking dat is gemaakt van bitumen dat bestaat uit 38 % gerecycled materiaal en er komen gebruikte pv-panelen op het dak. Ook in de woning komen tal van circulaire toepassingen, zoals isolatie gemaakt van houtvlas, het sanitair is refurbished, de installaties worden losmaakbaar, er wordt een circulaire keuken geplaatst en de tegels in de badkamer komen ook uit een restpartij.
254 woningen De Kwartieren, Bilthoven
De 254 huurwoningen in de wijk De Leijen in Bilthoven zijn gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De voornaamste verbeterpunten van deze woningen zijn de energetische kwaliteit en het wooncomfort. Om dit aan te pakken worden de gevels en onder de vloeren na geïsoleerd, komt er isolerende beglazing, krijgen de woningen zonnepanelen en worden de installaties, kozijnen en daken vernieuwd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna. Na de werkzaamheden beschikken alle woningen over energielabel A+ en is de ventilatie in de woningen sterk verbeterd. Naast de energetische maatregelen, wordt ook groot onderhoud uitgevoerd. Waar nodig worden de badkamers, keukens en toiletten vervangen. Na alle werkzaamheden ervaren de bewoners meer wooncomfort en zijn de woningen weer geschikt om minimaal veertig jaar te verhuren met zo laag mogelijke woon- en onderhoudslasten.
Isala en Noorderboog, Meppel
In Meppel realiseerde Trebbe, vanuit het consortium TDE (Trebbe, Dura Vermeer en EQUANS), het allereerste all electric-ziekenhuis van Nederland. Duurzaamheid speelt een grote rol bij het nieuwe ziekenhuis. Het gebouw is zodanig ontworpen dat het naadloos aansluit bij de locatie in het Reestdal door onder andere een groen dak dat opgaat in het landschap. Het ziekenhuis heeft geen gasaansluiting. De energie wordt opgewekt door een combinatie van pv-panelen, warmte koudeopslag en warmtepompen. De principes van het healing environment, veel daglicht, kleur en uitzicht op natuur, komen in het gehele ziekenhuis terug. Naast de nieuwbouw van het ziekenhuis, is ook het geriatrisch revalidatiecentrum Noorderboog gerealiseerd. De oplevering is niet het eindpunt van dit bijzonder project, want de komende 25 jaar neemt het consortium ook het beheer en onderhoud voor haar rekening.
Bij Trebbe bouwen we samen aan geluk door…
Bovenstaande projecten zijn slechts een greep uit ons portfolio. Ben je benieuwd naar ál onze projecten, kijk dan op www.trebbe.nl. Samen bouwen aan geluk, dat loopt als een rode draad door al onze projecten. Door aandacht te hebben voor meervoudige waarde, ontwikkelen en bouwen we projecten die in balans zijn doordat we aandacht hebben voor:
- de aarde; door onder meer het (her)gebruik van duurzame materialen en duurzaamheid als belangrijk uitgangspunt te nemen binnen onze projecten. En dat voor zowel de gebouwen die we realiseren als de omgevingen waarin we dit realiseren.
- de maatschappij; de wijken, woningen, zorgcomplexen en andere gebouwen die we maken, zijn plekken waar mensen zich prettig en veilig voelen en we zorgen voor een goede mix in doelgroepen.
- de mens; door de ontwikkeling van een betaalbare, gezonde en veilige gebouwen voor iedereen, vanuit werkgeluk voor alle mensen die hieraan werken.
- de continuïteit; vanuit intensieve samenwerkingen geven we samen vorm aan wijken, woningen, zorgcomplexen en andere gebouwen waar over honderd jaar mensen nog willen wonen, werken en leven.