Opgewekt op de flat

Afstudeerscriptie van Heleen Jeurink beloond met een 8

Voor studenten is de aanloop naar de zomervakantie nog een stressvolle tijd, althans voor hen die de laatste hand leggen aan het afstudeerrapport. Heleen Jeurink, 20 jaar, student bachelor civiele techniek aan de Universiteit Twente, heeft net deze periode achter haar liggen en is afgestudeerd. Ze kreeg een 8 voor haar afstudeerscriptie ‘Opgewekt op de flat; het opwekken van hernieuwbare energie in appartementengebouwen’.

Energie van duurzame energie

We spoelen even terug in de tijd naar eind 2017. Het moment dat Heleen op zoek gaat naar een afstudeerbedrijf. “Mijn afstudeerstage startte in april, maar ik wilde op tijd verzekerd zijn van een stagebedrijf. Waar ik aan de slag kon met duurzaamheid of duurzame energie en ik zocht een bedrijf dat goed bij me past.” En zo begon de zoektocht van Heleen. Uiteindelijk na zoekwerk op internet komt ze uit bij Trebbe. “Het gevoel was direct goed en ik solliciteerde naar een afstudeerplek.” Heleen had al richting aan haar afstudeeronderwerp gegeven door dit aan te geven in haar sollicitatiebrief. Samen met Trebbe werd het afstudeeronderzoek binnen kaders gebracht en kwam het onderwerp ‘Opwekking van duurzame energie binnen het woonconcept HoogWonen’ eruit. Waarom Heleen duurzame energie koos is volgens haar vrij simpel. “Het duurzaamheidsaspect vind ik buitengewoon interessant, ik krijg er energie van en het is natuurlijk heel actueel. Ik denk echt dat er binnen de bouw op dit punt nog heel veel kan en gaat veranderen, daardoor voelt mijn afstudeeronderzoek ook heel nuttig.”

In sneltrein door het bedrijf en de afstudeerstage

In sneltreinvaart doorliep Heleen haar afstudeerstage. Slechts tien weken kreeg ze voor haar afstudeerrapport. “De tien weken zijn echt voorbij gevlogen”, vindt Heleen. “Als je aan het begin van je stage staat, dan is het best wel spannend. Je kent niemand en je weet eigenlijk nog niet zo goed wat je moet doen. Het is wel even schakelen om van het studentenleven over te gaan naar het werkende leven.” Toch vindt Heleen het jammer dat haar periode er alweer opzit. “De omvang van Trebbe, waardoor iedereen elkaar nog kent vond ik fijn en de begeleiding binnen Trebbe was heel prettig. Ik werd ook gekoppeld aan verschillende externe adviseurs en partijen waardoor ik mijn onderzoek goed kon doen. En het contact met alle collega’s binnen Trebbe verliep soepel.” Heleen voelde zich écht onderdeel van het bedrijf vertelt ze. “Ik mocht ook mee met verschillende uitjes zoals bijvoorbeeld de Trebbe jongerendag, projectbezoek en op bezoek bij een leverancier van zonnepanelen voor aan de gevel.”

Opgewekt op de flat; bodem, lucht of zon?

Het afstudeeronderzoek is inmiddels afgerond, het rapport is geschreven, ingediend en beoordeeld met een 8. Heleen deelt graag de samenvatting van haar onderzoek met u en licht een tipje van de sluier op. “Voor mijn onderzoek heb ik verschillende opties bekeken om duurzame energie op te wekken binnen het HoogWonen-concept.” Heleen onderzocht lucht- en bodemwarmtepompen en zonnepanelen. “Een luchtwarmtepomp is goed toepasbaar voor lage(re) gebouwen, ga je echt de hoogte in dan is dit systeem minder efficiënt.” Voor wat betreft bodemwarmte geeft Heleen aan dat dit prima mogelijk is, maar prijzig is. “Het zou vanuit kostentechnisch oogpunt het beste zijn om dat op grotere schaal zoals stadsverwarming toe te passen.” Heleen komt tot de conclusie dat zonne-energie een veelbelovende oplossing is. “Met zonnepanelen kun je energie opwekken voor het elektraverbruik en warmte-opwekking.” Bij hogere gebouwen is er dan te weinig dakoppervlak aanwezig, maar daar heeft Heleen ook een oplossing voor. “Je hangt zonnepanelen aan de gevels.”

Fascinerende toekomst en een traineeship?

Nu Heleen haar bachelor heeft afgerond is de vraag natuurlijk wat ze nu gaat doen. “Na de zomervakantie start ik mijn master. Daar wil ik echt de richting bouwkunde kiezen. Dit gaat meer in op bouwmanagement en dat vind ik fascinerend. Als alles goed verloopt ben ik dan na twee jaar klaar.” Op de vraag of ze haar verdere toekomst al heeft uitgestippeld kan ze niet direct een antwoord geven. “Het is best lastig om tijdens je studie je een beeld te vormen van het werkveld. Misschien dat ik daarna nog een traineeship wil doen”, besluit Heleen.

Ook afstuderen bij Trebbe? Dat kan, neem contact met ons op.