Categorie: Actueel
Auteur: Trebbe algemeen
Datum: 27-10-2016

Trebbe rondt experiment, het bouwen van één woning in 20 werkdagen, met succes af

3 oktober werd er gestart met een ambitieus experiment. Trebbe en haar co-makers wilden een compleet nieuwe woning in slechts 20 werkdagen, vanaf de fundering opleveren, en dat is gelukt! 27 oktober werd de woning opgeleverd.

Eén woning 20 werkdagen

Het experiment werd uitgevoerd op een seriematig project in Nijmegen. Dit project omvat de realisatie van in totaal 40 woningen. Zoals alle BasisWonenprojecten voeren we ook dit project samen met onze co-makers uit. Een uitgelezen kans om samen met onze co-makers in dit project een experiment uit te voeren. 3 oktober werd er gestart met de bouw van de woning. Het casco stond in één dag, binnen vijf dagen was de woning wind- en waterdicht, na 17 dagen was het sanitair al gemonteerd en op de 20e werkdag werd de woning opgeleverd.

Waarom deze pilot?

De pilot is geïnitieerd vanuit onze werkgroep Supply Chain Management. Een werkgroep die bestaat uit een afvaardiging namens Trebbe en haar co-makers van BasisWonen. De groep wordt begeleid door Arpa. De voornaamste doelen van deze werkgroep; de klantwaarde écht verhogen en continue kostprijsverlaging behalen.

‘Om deze doelstellingen te bereiken moet je als keten op zoek naar een optimaal en ideaal proces. De eerste stap hierin is met z'n allen ontdekken wat de kortste doorlooptijd is behorende bij het bouwen van één woning het One-Piece-Experiment.’ vertelt Rafaella Broft, SCM-consultant bij Arpa. ‘Bij het experiment wordt gestreefd naar het continu doorstromen van een individueel stuk, de one-piece. Dit betekent dat een stuk zoveel mogelijk  ‘in bewerking’ is. De disciplines volgen elkaar direct op, en zijn dus afhankelijk van elkaar, totdat de woning klaar is.’ legt Broft uit. 'Door te kiezen voor een one piece wijzigt de gehele bouwsystematiek en gaan we van ‘horizontaal’ bouwen naar ‘verticaal bouwen’.

De flow waarin gewerkt werd, was vastgesteld voor elke partij. Elke betrokkene kende een vast werktempo waarbij er in de planning geen wachttijden meer waren opgenomen. Door in de flow te werken vonden er geen verspillingen plaats en zijn faalkosten gereduceerd naar 0. De bewerkingen volgden elkaar in een vlot tempo op, dit houdt in dat de eerste bewerking goed uitgevoerd moest zijn voordat de daaropvolgende uitgevoerd kon worden. ‘Onze verwachting dat deze methodiek leidt tot een kwalitatief hoogwaardige woning die binnen 20 dagen wordt gerealiseerd is uitgekomen.’ vertelt Patrick Peet, hoofd productie Wonen.

Hoe verder?

“Wij zijn ontzettend enthousiast over deze pilot en trots dat het is gelukt. Als één van de eerste bouwers in Nederland een woning realiseren in slechts 20 dagen zonder in te boeten op keuzevrijheid of kwaliteit voor onze klant.” aldus Peet. “Nu gaan we binnen het team evalueren en verder optimaliseren. We verwachten in de loop van volgende week onze ervaringen en die van onze co-makers met je te kunnen delen in de vorm van een evaluatie”.

Wil je alvast meer weten over dit experiment? Dan kun je contact opnemen met Patrick Peet, hoofd productie Wonen, 088 259 02 21 of mail naar Peet@trebbe.nl


Contactpersoon: Trebbe algemeen

Email: info@trebbe.nl

De medewerkers van Trebbe staan u graag te woord.

Gerelateerd nieuws