Revolutie in dakbedekking vindt haar oorsprong bij BouwDeck en Trebbe

Onlangs werd op het project Vlierhoeve van Trebbe een revolutionaire oplossing voor de dakbedekking van de uitbouwen toegepast: BouwDeck. Een innovatief prefab bouwsysteem, ontwikkeld door BouwDeck en Trebbe, waarmee in slechts vijf minuten een uitbouw van een dak is voorzien. Snel, voorspelbaar, kwaliteitsverhogend, maatvast, minder afval, minder afstemverliezen. Alle voordelen van prefab worden volop benut.

Droom samen en het wordt werkelijkheid

Het is januari 2016 Patrick Peet, hoofd productie Wonen bij Trebbe en Marc Evers, directeur Mastum Daksystemen en BouwDeck, zitten met elkaar om tafel. Onderwerp van gesprek: dromen over slimme en innovatieve oplossingen. Peet doet dit vaker met verschillende partijen. “Elke dag wil ik onze processen een stukje verder optimaliseren. Het werk wordt daarmee leuker en makkelijker voor iedereen, terwijl de kwaliteit en voorspelbaarheid van onze werkzaamheden toenemen.”

Prefab kent bijna alleen maar voordelen

Tijdens die afspraak vertelde Peet over zijn droom een prefab-oplossing voor de dakbedekking van uitbouwen van de BasisWoningen te ontwikkelen. “Ik was al langer op zoek naar een efficiënte oplossing om zo snel mogelijk de daken van de uitbouwen dicht te leggen. Waarom? Naast de welbekende voordelen van prefab zoals: verhoging van ons bouwtempo, veiligheid, kwaliteit en voorspelbaarheid van ons bouwproces was ik ervan overtuigd dat we met een prefab dak onze afstemverliezen kunnen reduceren, het risico op lekkages elimineren en we ook de afbouw van de woning waarborgen.”

Samen verder

“De droom van Patrick bleef mij bezighouden,” vertelt Evers. “Een dag later belde ik Patrick, met de vraag of we dit samen verder konden uitwerken.” En zo geschiedde. Evers vervolgt: “Samen zijn we verder gaan dromen, we hebben onze randvoorwaarden, eisen, mogelijkheden en onmogelijkheden op elkaar afgestemd.” Vanuit die uitkomsten en de prefab-gedachte is BouwDeck vervolgens gaan engineeren.

Van droom naar werkelijkheid

“Door goed naar elkaar te luisteren werd het dromen beloond met een prototype, slechts 5 maanden na het eerste gesprek,” vertelt Evers. “Met dit prototype hebben we in mei een pilot gedraaid op een project van Trebbe,” vult Peet aan. De test was meer dan succesvol. Justus Prins, uitvoerder bij Trebbe: “Tijdens de test bleek al dat we met BouwDeck snel en efficiënt de uitbouwen wind- en waterdicht kunnen maken, ik vind het een fantastische oplossing.” Patrick vervolgt: “We kregen na het uitvoeren van de test zoveel vertrouwen in deze oplossing, dat we besloten het product direct op een aantal andere projecten van ons toe te passen.” Evers vult aan: “In de fase na de pilot en nadat we live zijn gegaan met BouwDeck hebben we samen met Trebbe nog diverse optimalisaties doorgevoerd op zowel product- als montageniveau.”

“Begin februari dit jaar werd het eerste dak geplaatst op een uitbouw in het project Vlierhoeve Nieuwegein,” vertelt Peet. Ook de uitvoerder van dit project, Nico van de Kamp is enthousiast. “In principe vind ik het een ideaal systeem, daar waar je vroeger nog weken in de kou en de tocht liep omdat de uitbouwen nog niet voorzien waren van dakbedekking, hebben we nu een heel blok met uitbouwen binnen een paar uur wind- en waterdicht. De naden tussen de individuele daken worden gelijk waterdicht afgewerkt. Daarna kan direct gestart worden met het bouwen van het gevelsteiger.”

Verder dromen en innoveren

“Een droom die je alleen droomt is een droom, droom samen en het wordt werkelijkheid,’ een bekend citaat, geven we op deze manier wel echt invulling,” vindt Peet. “We willen de BouwDeck-oplossing voor ons hele concept BasisWonen uitrollen. En daar stoppen we overigens niet, we gaan samen kijken naar de mogelijkheid hetzelfde principe toe te passen op onze woningen en appartementencomplexen met een plat dak.”