Nieuwbouw 107 appartementen van start in Grunobuurt Groningen

“We doen er alles aan om tijdens deze crisis door te gaan met ontwikkelen en bouwen”

Woningcorporatie Nijestee, ontwikkelende bouwer Trebbe en architectenbureau De Zwarte Hond zijn gestart met de bouw van het vijfde woonblok in de Grunobuurt in Groningen, Tractie genaamd. Tractie biedt plaats aan 107 appartementen, bestemd voor de sociale- en middenhuur en is een vervolg op appartementencomplex Lampisterie, die Trebbe ook in opdracht van Nijestee realiseert in deze wijk.

Jan Jaap Vogel, directeur Vastgoed bij Nijestee: “We doen er alles aan om tijdens deze crisis door te gaan met ontwikkelen en bouwen. Groningen heeft woningen nodig. In Tractie komen zowel sociale huur- als middenhuurappartementen. We zien dat er een grote groep mensen is die teveel verdient voor sociale huur, maar te weinig voor een koopwoning. Middenhuur biedt kansen voor doorstroming en draagt bij aan de realisatie van de ongedeelde stad.”

Antje de Groot-Schuttert, directeur bij Trebbe: “Met trots bouwen wij mee aan de opgave van Nijestee in de stad Groningen. En in deze afstandelijke tijd meer dan ooit, een pluim voor alle vakmensen op de bouwplaats, zij maken het waar! Wij waarderen het dat Nijestee met Trebbe als haar vaste samenwerkingspartner alles op alles zet om door te gaan met de ontwikkeling en realisatie van de Grunobuurt. De bouwsector heeft daadkrachtige opdrachtgevers nodig om de crisis het hoofd te bieden!“

Over Tractie

Tractie krijgt 107 huurappartementen met een gemeenschappelijk binnenterrein waar geparkeerd kan worden. Het gebouw varieert in hoogte van drie tot zeven bouwlagen. Architectenbureau De Zwarte Hond maakte het ontwerp voor Tractie. Kenmerkend voor Tractie is de omloop op de tweede verdieping; die loopt over de gehele gevel door. Hierdoor hebben de aanliggende appartementen buitenruimtes over de volledige breedte van de woning. Het gebouw is opgezet vanuit een heldere en efficiënte structuur. De gevel kent een rustig patroon van verticaal georiënteerde openingen. Samen met een stevige en rijke detaillering – het Gronings detail, resulteert dit in een gebouw met een sterk eigen karakter.

Tractie krijgt woningen voor de sociale huur en middenhuur: appartementen met drie of vier kamers en maisonnettes met entree op de straat. Vanzelfsprekend worden de appartementen gasloos en energiezuinig. Als alles volgens planning verloopt, wordt het appartementencomplex in het vierde kwartaal van 2021 opgeleverd.

Over de Grunobuurt

Tractie is één van de acht nieuwe woongebouwen in de Grunobuurt, die grootschalig vernieuwd wordt. In 2003 werd besloten om de wijk grootschalig op te knappen. Bewoners uit de Grunobuurt hebben tijdens het ontwikkelen van het stedenbouwkundig plan een grote rol gehad in hoe de acht nieuwe gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte eruit komen te zien. Mede daardoor bleven de kwaliteiten van de oorspronkelijke wijk behouden. Dat is te zien aan het patroon van straten en pleinen in de Grunobuurt. De namen van de nieuwe bouwblokken in de Grunobuurt, zoals Tractie en Lampisterie, verwijzen naar het spoorwegverleden van de wijk, dat aan de noordkant wordt begrensd door het spoor. De naam van de wijk is afgeleid van de woningbouwvereniging voor spoorwegpersoneel Gruno, die sinds de bouw vanaf 1920 het merendeel van de woningen in de wijk in beheer had. In totaal komen er acht woonblokken in de wijk. Typhoon (109 koop- en sociale huurwoningen), Traverse (47 koop-, middenhuur- en sociale huurwoningen) en Statie (47 koop-, middenhuur- en sociale huurwoningen) zijn al gerealiseerd. Lampisterie (101 sociale huurwoningen) wordt na de zomer opgeleverd.