Eerste paal Havenkade Nijmegen luidt bouwperiode van 324 appartementen in

Vorige week is bouwcombinatie KlokGroep/Trebbe gestart met de bouw van wooncomplex Havenkade met 324 appartementen in Nijmegen. De bouwcombinatie realiseert dit gevarieerde woongebied, met onder andere een markante woontoren van 70 meter, in opdracht van gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) en woningcorporaties Portaal en Talis. Met Havenkade wordt invulling gegeven aan de toenemende vraag naar goede, duurzame appartementen bestemd voor sociale huur, middenhuur, sociale koop en vrije sector koop.

Havenkade verrijst in Waalfront, aan de Nijmeegse binnenstad en Waalhaven. Er komt een gevarieerd aanbod in woonruimte met 87 sociale huurappartementen van Portaal, 77 sociale huurappartementen van Talis, 38 middeldure huurappartementen van BPD Woningfonds en 45 sociale koopappartementen en 77 vrije sector koopappartementen van BPD. Het groene binnenterrein nodigt uit tot ontmoeting en gaat vloeiend over in het openbaar gebied.

JURY – Havenkade Nijmegen – 10 Overview three building designs at the Waal by JURY (Large)
JURY – Havenkade Nijmegen – 03 Tower sculpture icon at the Waal plus two building designs (Large)

Duurzaam wonen en leven

Havenkade wordt een plek voor iedereen om duurzaam te wonen. De appartementen beschikken allemaal over energielabel A en dat zorgt voor een hoog wooncomfort en een betaalbare energierekening. Het stedelijke en duurzame karakter van dit wooncomplex komt ook op het gebied van mobiliteit tot uiting. Zo zijn er bijvoorbeeld minder parkeerplaatsen nodig omdat bewoners en omwonenden gebruik kunnen maken van elektrische deelauto’s. En er komen riante fietsenstallingvoorzieningen. Ontwikkelingsmanager Henri Schimmel, BPD: “Het is goed nieuws dat we al zo snel kunnen starten met deze grote bouwopgave in Nijmegen. Dit kan mede door de aanhoudende animo voor alle woningtypes. Toekomstige bewoners noemen als belangrijke reden de ligging nabij de binnenstad en de Waal, maar ook het groeiende enthousiasme over deze stadswijk in wording rondom de Waalhaven”.

Havenkade; voor ieder wat wils

De 324 appartementen zijn verdeeld over 8 bouwblokken. Zes blokken zijn 5 tot 7 bouwlagen hoog, één blok telt 13 bouwlagen en het hoogste gebouw is een woontoren van maar liefst 70 meter hoog met 23 bouwlagen. Met huur- én koopappartementen, variërend in vloeroppervlak tussen de 50m2 en 124 m2, penthouses van 174m2 en 260 m2 en in verschillende prijsklassen biedt Havenkade voor ieder wat wils. Projectmanager Michel Pott van Talis: “We bouwen op een toplocatie in de stad. In Nijmegen is veel behoefte aan betaalbare huurwoningen voor één- en tweepersoonshuishoudens.” Manager volkshuisvesting Wieke van Veldhuizen van Portaal vult aan: “Wij bouwen hier levensloopgeschikte en rollatortoegankelijke woningen, voor starters, senioren en doorstromers. Het wordt een inclusieve buurt voor iedereen, met tal van plekken om elkaar te ontmoeten.” De verhuur van de appartementen bestemd voor de sociale huur start in de loop van 2022 via www.entree.nu.

De koopappartementen worden gefaseerd verkocht. De eerste fase omvat 59 appartementen en de verkoop hiervan is gestart in november 2020. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. De tweede fase bestaat onder andere uit de verkoop van 30 betaalbare appartementen en start in januari. Kijk voor meer informatie op: www.woneninhavenkade.nl.

De verhuur van de middeldure huurappartementen start zodra deze woningen gerealiseerd zijn via www.woneninhavenkade.nl.

JURY – Havenkade Nijmegen – 09 Appartment Building at the Waal (Large)
Havenkade Nijmegen; eerste paal
JURY – Havenkade Nijmegen – 07 Penthouse interior and rooftop bar of icon at the Waal (Large)
Havenkade Nijmegen 1e paal1

Planning

De bouw van Havenkade is met de eerste paal ingeluid. Bijzonder is dat de palen niet in de grond geslagen worden maar gedrukt. Dit is een voor de omgeving vriendelijke funderingstechniek waarbij minder geluid en trillingen vrijkomen dan bij het traditionele heien van palen. Naar verwachting wordt het eerste appartement in het derde kwartaal van 2022 opgeleverd. Jeroen Gietema, directeur bij Trebbe, namens Bouwcombinatie KlokGroep / Trebbe is verheugd: “Het is een eer om in goede samenwerking met drie loyale opdrachtgevers de skyline van de oudste stad van Nederland weer een stukje mooier te maken.” Harold van Rooijen, algemeen directeur van KlokGroep voegt daaraan toe: “We gaan er iets moois van maken. De woontoren kunnen we straks vanuit ons kantoor aan de horizon zien verrijzen. Dat maakt dit project extra speciaal.”

Havenkade wordt gerealiseerd naar het ontwerp van JURY! Architecture, Thijs Asselbergs architectuurcentrale en VanOmmeren-architecten. Het landschapsontwerp is van Felixx Landscape Architects and Planners.