Nieuwbouw Stadskantoor bereikt hoogste punt

Wethouder Claudio Bruggink plaatst laatste dakplaat

Op 7 februari 2019 is na een bouwtijd van vijftien maanden het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van het Stadskantoor in Hengelo. Een vlag is het teken dat het hoogste punt is bereikt. Geheel in die traditie markeerde wethouder Claudio Bruggink het hoogste punt door, onder toeziend oog van genodigden en de bouwplaatsmedewerkers, de laatste dakplaat te plaatsen. Na de handeling was er tijd om onder het genot van ‘pannenfriet’ samen met de genodigden en bouwplaatsmedewerkers stil te staan bij deze bijzondere mijlpaal.

Claudio Bruggink, wethouder gemeente Hengelo: “Ik ben erg blij met het bereiken van het hoogste punt. En dat mooi volgens planning. De uitstraling van het ontwerp wordt steeds duidelijker, open en transparant. We kunnen niet wachten om weer terug te keren naar het hart van de stad, daar waar de gemeentelijke organisatie thuishoort.”

Jeroen Gietema, namens de bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo: “Het bereiken van het hoogste punt is een mooi moment om samen met de bouwvakkers stil te staan bij het verzette werk. Dit wordt een prachtig duurzaam Stadskantoor. Met voor mij een gouden randje, ik ben geboren in Hengelo en woon er nog steeds. Het is bijzonder om aan je eigen woonplaats te mogen bouwen.”

Huub Kuipers, namens bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo: “De afgelopen periode hebben onze mensen veilig gewerkt aan dit belangrijke project voor Hengelo en deze mijlpaal moet gevierd worden. Dit project is een belangrijke impuls voor de binnenstad van Hengelo en zal ongetwijfeld zorgen voor meer nieuwe initiatieven én meer bezoekers.”

Planning

Het nieuwe Stadskantoor verrijst tussen het huidige Stadhuis en de Deldenerstraat en omvat ongeveer 8.000 m2 kantoorruimte, 900 m2 publieksruimte en een parkeerkelder van circa 2.200 m2. Om het hoogste punt, op een hoogte van 25 meter, te kunnen bereiken is:

  • al ruim 5.050 kuub beton verwerkt, hiermee kunnen twee Olympische zwembaden gevuld worden;
  • begin dit jaar de Y-kolom geplaatst die de verbinding ondersteunt tussen het nieuwe Stadskantoor en Stadhuis. Deze weegt ca. 26 ton, dit staat gelijk aan 26 gemiddelde personenwagens;
  • door 90 paar handen gewerkt, op het hoogte punt zullen er zo’n 120 mensen gelijktijdig werken aan het nieuwe Stadskantoor.

Eind februari start de afwerking van de gevels. Een maand later wordt de torenkraan, die bijna een jaar lang de skyline van Hengelo verrijkte, afgebouwd. Later dit jaar wordt de duurzame ‘groene kroon’ op het Stadskantoor aangebracht in de vorm van sedum dak. Naar verwachting wordt de nieuwbouw eind 2019 opgeleverd.

Krachtige impuls aan de binnenstad

De bouw van het nieuwe Stadskantoor, gerealiseerd door CroonWolter&Dros en Bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo, geeft de binnenstad een krachtige impuls. Door de gemeentelijke organisatie in de binnenstad te vestigen trekt de gemeente meer bezoekers naar de binnenstad, waaronder ook de werknemers van de gemeente Hengelo. Het nieuwe stadskantoor, naar een ontwerp van EGM Architecten, laat zich kenmerken als eigentijds, energiezuinig en duurzaam. In het exterieur zijn verwijzingen terug te vinden naar elementen uit de streek. De Hengelose staaltechniek, vakwerkboerderijen en zouttorens.

Over bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo

De bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo is een bundeling van krachten van Van Wijnen en Trebbe, beide bekende namen in de omgeving van Hengelo. Trots bouwen wij aan de toekomst van Hengelo.