Hoogste punt Innovatiecentrum Avebe bereikt

De nieuwbouw van het Innovatiecentrum voor Avebe op Zernike Campus Groningen heeft op 7 december haar hoogste punt bereikt. Aardappelzetmeelconcern Avebe zal in dit Innovatiecentrum haar afdeling R&D en Innovatie, met ruim 100 medewerkers, onderbrengen. Hiernaast wordt ook ruimte ingericht voor start-ups in de agrofood sector, genaamd; Innolab Biobased Economy. Bouwcombinatie BAM/Trebbe geeft aan dat de oplevering van de nieuwbouw in tweede kwartaal van 2018 plaatsvindt. Om het hoogste punt niet onopgemerkt voorbij te laten gaan werd samen het ritme van de bouw nagebootst en was er een winters buffet.

Samenwerking op Campus Groningen

De keuze van Avebe voor de Campus werd mede ingegeven door het enthousiasme en inzet van de Gemeente en Provincie Groningen. Daarnaast speelde vanzelfsprekend de synergie met de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de aanwezige ondernemers op Campus Groningen haar rol van betekenis. De aanwezige kennis, de dynamiek en het gunstige innovatieklimaat op Campus Groningen vormen voor Avebe een ideale voedingsbodem om hun eigen innovaties in deze noordelijke regio voort te zetten.

“Avebe wordt gedreven door kennis en innovatie. Dat motto delen we met Campus Groningen, en met onze nieuwe vestiging onderstrepen we dat. Dit is een plek vol dynamiek, midden tussen jong talent en hoogwaardige bedrijven, en daar voelt Avebe zich thuis”, aldus Gerard ten Bolscher, Managing Director R&D and Innovation, Avebe

Ideale voedingsbodem

Wat voor innovaties kunnen we straks uit het Innovatiecentrum verwachten? De activiteiten waar Avebe zich in het nieuwe innovatiecentrum op richt, variëren van heel praktisch tot fundamenteel onderzoek. Avebe werkt bijvoorbeeld aan praktisch oplossingen voor betere toepassing van zetmeel of eiwit voor een specifieke recepten en “clean-label”-oplossingen. Hierbij valt te denken aan ingrediënten met unieke eigenschappen, zonder e-nummers. Het nieuwe innovatiecentrum krijgt ook een rol in het zichtbaar maken van deze innovaties. Het pand krijgt bijvoorbeeld een ‘culinary kitchen’; die voor ontvangst en demonstraties voor klanten ingezet wordt.

Innolab Biobased Economy

Ook het Innolab Biobased Economy, het gedeelte wat specifiek ingericht wordt om open innovatie in de Bio-Economie te stimuleren, krijgt steeds meer smoel. De eerste start-ups die zich hierin willen vestigen hebben zich reeds gemeld, waarmee de helft van het Innolab reeds gevuld is. “De R&D poot van Avebe en de community op de Campus weten elkaar al te vinden. De eerste speerpunten waar gezamenlijk in opgetrokken kan worden zijn al gedefinieerd en geconcretiseerd. Het Innolab Biobased Economy is de perfecte landingsplek voor deze samenwerkingsprojecten. En daarnaast zijn we er natuurlijk voor startende bedrijven die zich in dit thema begeven”, zegt Marnix Pool, managing director Innolab Biobased Economy.