Hoogste punt De Trefkoel fase 2 bereikt

7 december jl. is, na een bouwtijd van bijna zeven maanden, het hoogste punt bereikt van De Trefkoel fase 2 in Groningen. De vlag werd in top gehesen door Pieter Bregman, algemeen directeur-bestuurder bij Nijestee en Antje de Groot, directeur Trebbe Oost & Noord. Na de handeling was er tijd voor een winterse lunch voor alle genodigden en circa 120 bouwplaatsmedewerkers.

Pieter Bregman, Nijestee: “Nijestee biedt ruimte, ook aan jongeren. Nieuwbouw is nodig om de wachttijd in Groningen omlaag te brengen. Ondanks onze Groningse nuchterheid, klopt ons hart toch een beetje sneller door de bouw van De Trefkoel. Dit eigenzinnige gebouw biedt 465 nieuwe woningen voor studenten en starters. De woningen worden energiezuinig, waardoor de woonlasten voor de bewoners lager zijn.”

Antje de Groot, Trebbe Oost & Noord: “Groningen heeft een speciale plek in ons hart, we mogen er al ruim 80 jaar bouwen.  Met De Trefkoel geven we de skyline van Groningen een prachtige aanvulling. De Trefkoel wordt een imposant, duurzaam en veilig gebouw van maar liefst 45 meter hoog.”

De Trefkoel

De Trefkoel, naar ontwerp van architect KENK, maakt deel uit van de herstructurering en versterking van het centrumgebied van de wijk Paddepoel, een uitbreidingswijk uit de jaren 50-60. De Trefkoel wordt in twee fasen gerealiseerd. De eerste fase, een woongebouw met 73 huur- en zorgwoningen, is door Trebbe in 2013 opgeleverd. De tweede fase omvat een woontoren met 15 etages en een flat van vijf verdiepingen. Die bieden plek aan 465 appartementen voor studenten en jongeren en gemeenschappelijke voorzieningen. Met de realisatie van De Trefkoel krijgt de hele wijk een impuls.

Primeur aardbevingsbestendig

De Trefkoel wordt als één van de eerste nieuwbouwprojecten in Nederland, volledig aarbevingsbestendig uitgevoerd. De wijzigingen als gevolg van de nieuwe richtlijn werden door constructeur ABT/Wassenaar Seismisch Advies, architect KENK en Trebbe direct verwerkt in het ontwerp en het BIM-model.