Woningcorporatie Openbaar Belang en Trebbe bereiken hoogste punt vijftien beneden-bovenwoningen in de Indische Buurt in Zwolle
Na een bouwtijd van twee maanden bereikten woningcorporatie Openbaar Belang en Trebbe het hoogste punt in de nieuwbouw van vijftien beneden-bovenwoningen in de Indische Buurt in Zwolle. Met deze nieuwe woningen wordt invulling gegeven aan de vraag naar duurzame, gezonde woningen. Het hoogste punt is een eeuwenoude traditie binnen de bouw. Geheel in die sfeer werd dan ook deze mijlpaal gevierd op de bouwplaats met de bouwplaatsmedewerkers.
Met een knipoog naar het verleden
De vijftien beneden-bovenwoningen, bestemd voor de sociale huur, worden gerealiseerd aan de Binnengasthuisstraat in de Indische Buurt in Zwolle. Een markante plek, naast het park en met het kantoor van Openbaar Belang als overburen. Om de woningen te kunnen bouwen, maken twaalf bestaande rijwoningen plaats. Trebbe realiseert de woningen naar een ontwerp van BDG Architecten. Dit is geïnspireerd op de woningen die eerst op deze plek stonden. Zo verspringen de blokken net zoals de rijwoningen deden en wordt een plaquette uit de oorspronkelijke bebouwing teruggeplaatst. Leuk detail; bewoners aan de Binnengasthuisstraat krijgen een eigen bankje voor de voordeur.
Duurzaam en gezond
De zes benedenwoningen en negen bovenwoningen worden allemaal duurzaam, door onder meer hoogwaardige isolatie en een all-electric installatie. Gezonde binnenlucht is geborgd door CO2-gestuurde ventilatie. Voor de bewoners betekent dit een hoog bewonerscomfort en een lagere energierekening. De woningen worden gerealiseerd met FSC gecertificeerd hout. In totaal wordt hier 12 m3 tropisch hardhout en 57 m3 naaldhout verwerkt, daarmee beschermt dit project ruim 26.000 m2 bos dertig jaar lang.
Start bouw
Nog voor de zomervakantie werden de twaalf woningen gesloopt en boorde Trebbe nog de eerste palen voor de nieuwe beneden-bovenwoningen. Met het hoogste punt, is de ruwbouwfase nagenoeg ten einde en kan volop gewerkt worden aan de verdere afbouw van de woningen. Als alles volgens planning verloopt dan neemt de totale bouwtijd ongeveer zes maanden in beslag.