Samen bouwen aan duurzaam geluk: FSC® is meer dan alleen een certificering

Duurzaam denken en doen, dat zit diep in het DNA van Trebbe verankerd. Alles wat Trebbe nu doet, moet over honderd jaar nog steeds de beste keuze zijn. Daarom werken we binnen Trebbe met het meervoudig waardemodel. Vanuit dit model hebben we bij alles wat we doen aandacht voor de aarde, de maatschappij, de mens en de continuïteit. Het partnerconvenant dat Trebbe heeft met FSC sluit naadloos aan op het meervoudig waardemodel. Wat FSC® precies betekent  en wat het partnerconvenant inhoudt, daarover vertelt Mark Kemna van FSC® Nederland.

Wereldwijd samenwerken

Sinds twaalf jaar is Mark Kemna netwerkbeheerder bij FSC® Nederland. Hij werkt vooral samen met overheden, woningcorporaties en de bouwbranche. “FSC® is een internationale stichting voor organisaties en branches die zowel gecertificeerd hout als papier toepassen dat afkomstig is uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen. FSC® heeft kantoren in zestig landen, ons kantoor in Utrecht heeft acht medewerkers en richt zich op Nederland maar er is wel een link met het buitenland.”

02_liggend

"Trebbe voert de woningbouwprojecten grotendeels al uit in gecertificeerd hout, maar de volgende stap is alleen nog maar 100% gecertificeerd hout."

Mark Kemna

Afspraken nakomen

Op de vraag wat de toegevoegde waarde is van het afsluiten van het convenant, antwoordt Mark: “Je kunt elkaar aanspreken op de gemaakte afspraken. Onze samenwerking heeft drie pijlers. Zo bevestigt de ondertekening dat Trebbe stappen wil zetten in het toepassen van FSC®-hout. Trebbe voert de woningbouwprojecten grotendeels al uit in gecertificeerd hout, maar de volgende stap is alleen nog maar 100% gecertificeerd hout. Dus ook als de klant er niet naar vraagt. De tweede pijler is dat FSC® groeit als het toegepast wordt en je het er met elkaar over hebt. Tot slot organiseren we bijeenkomsten over FSC®. Zo ben ik onlangs op de kantoren in Enschede, Nieuwegein en Zwolle geweest om de medewerkers van Trebbe voor te lichten.”

Minder bekend FSC®-hout promoten

Tijdens deze bijeenkomsten benadrukte Mark onder meer dat het belangrijk is om ook minder bekende tropische houtsoorten toe te passen. “Bijvoorbeeld bij kozijnen zijn we verslaafd aan meranti-hout maar in de gecertificeerde bossen zijn er wel 300 verschillende houtsoorten. We oogsten nu één op de honderd bomen in de tropen. Voor de biodiversiteit is het belangrijk dat er niet teveel van één houtsoort geoogst wordt. Daarom promoot ik ook minder bekende houtsoorten zoals kosipo-hout. Door verschillend FSC®-hout te gebruiken krijgt het beheerde bos nog meer waarde, want het bos is dé bron voor biodiversiteit en zorgt voor een stabiel klimaat.”

"Het mooie van hout is dat hout het meest duurzame en milieuvriendelijke bouwmateriaal is."

Mark Kemna
kazuend-19SC2oaVZW0-unsplash

Bos herstelt zichzelf

Als de vraag naar hout omhoog gaat, is dat wereldwijd goed voor de bossen. FSC® beheert bossen overal in de wereld. “Zo’n tien procent van de bossen is FSC®-gecertificeerd en blijft dus bos. Daarnaast is vijftien procent nationaal park en dus beschermd. Dat betekent dat 75 procent buiten deze twee categorieën valt. En het mooie van hout is dat hout het meest duurzame en milieuvriendelijke bouwmateriaal is en het minst milieuvervuilende materiaal doordat er geen CO2-uitstoot is. Fossiele grondstoffen zoals staal en beton zijn vervuilend. Bovendien is hout hergroeibaar. Hout dat uit een goed beheerd bos wordt weggehaald, groeit weer terug. Een FSC-bos herstelt dus zichzelf.”

Duurzame ambitie

Op dit moment hebben zo’n dertig bouwbedrijven in Nederland een partnerconvenant met FSC Nederland. “Dit is goed voor het imago van de bedrijven,” gaat Mark verder. “Elk jaar is er een FSC®-ranking van de Cobouw top 50-bouwbedrijven. Trebbe schommelt nu tussen plaats tien en twintig. Het is de ambitie van Trebbe om in de top tien te komen. Als Trebbe minder bekende houtsoorten gaat toepassen, dan gaat het bedrijf zeker meer punten behalen. Dus als een Trebbe-medewerker een offerte aanvraagt, denk dan ook eens aan een andere tropische houtsoort dan bijvoorbeeld meranti. Duurzaamheid begint immers bij bewust zijn.” Naast het convenant met FSC® Nederland is Trebbe ook partner van Trees for All. Zo compenseert Trebbe haar CO2-uitstoot met het wereldwijd aanplanten van bomen. Trees for All en FSC Nederland vullen elkaar dan ook aan. “Trebbe wil haar impact op het milieu minimaal houden en daarvoor verdient Trebbe een compliment. Want ook bij FSC® doet Trebbe niet alleen de verplichte onderdelen maar toont ambitie, Trebbe wil echt duurzame stappen maken.”

Trebbe en FSC®

"Bij FSC® doet Trebbe meer dan alleen de verplichte onderdelen. Trebbe toont ambitie en wil écht duurzame stappen zetten.”

Mark Kemna

Wist je dat:

  • hout een circulaire, duurzame grondstof is;
  • Trebbe al meer dan tien jaar FSC®- en PEFC- gecertificeerd  is;
  • de woningen en appartementen die met de concepten BasisWonen en HoogWonen worden gebouwd, worden volledig met FSC®- en PEFC- gecertificeerd hout gerealiseerd;
  • Gemiddeld genomen wordt 4m3 hout in één BasisWonen-woning verwerkt. Met de bouw van één woning wordt, volgens de bosberekeningstool, 30 jaar lang 154 m2 bos beschermd;
  • Trebbe ook partner is van Trees for All. Zo compenseert Trebbe de eigen CO2-uitstoot;
  • In 2022 stootte Trebbe 1.503 ton CO2 uit. Dit compenseert Trebbe met Trees for All via een project in Mexico. Hier werkt Trees for All  aan bosherstel en agroforestry (duurzame bos- en landbouw);
  • Trebbe ook duurzaam omgaat met pallethout op de bouwplaatsen? Trebbe en 2Return zamelen deze in zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden.