230 flexwoningen voor studenten op de campus van Universiteit Twente

Voor studenten is het momenteel moeilijk om betaalbare en geschikte woonruimte te vinden, als gevolg van een krappe woningmarkt hebben Woningcorporaties De Veste, Domijn, Gemeente Enschede, Universiteit Twente, Trebbe en Leyten de handen ineen geslagen om studenten snel een betaalbare woning te kunnen bieden. Deze gezamenlijke inspanning levert een prachtig resultaat. Als alle procedures en de montage rond zijn, kunnen de eerste studenten hun flexwoning medio februari betrekken.

Goede samenwerking, snel door de benodigde procedures

De plaatsing van de 230 woningen is een gezamenlijk initiatief van De Veste Studentenhuisvesting, Universiteit Twente, en Trebbe. Mede dankzij de goede samenwerking met Twente Board - een samenwerking tussen de overheid, het onderwijs en ondernemers in Twente - en gemeente Enschede is het mogelijk om dit initiatief zo snel al mogelijk te maken. Wethouder Jeroen Diepemaat: “Ik ben trots dat de Twentse samenwerking en de steun vanuit het Ministerie van BZK ertoe leidt dat we in relatief korte tijd een acuut huisvestingsprobleem voor een grote groep studenten kunnen oplossen. Dat is volgens mij nog nergens in het land eerder vertoond.  En natuurlijk hoop ik dat we uiteindelijk deze talenten blijvend aan onze regio kunnen binden.” Trebbe ging deze samenwerking aan, nadat de kamernood in Enschede veelvuldig in de media is geweest. Hein Trebbe sr., directeur bij Trebbe: “Deze ontwikkeling laat zien dat als de wil er écht is, er vanuit krachtenbundeling snel een adequate oplossing gevonden kan worden. Daar ben ik trots op.” 

Ondertekening SOK Tijdelijke studentenhuisvesting website
flexwoningen UT

Een fijn thuis voor iedereen

De woningen hebben een oppervlakte van 28 m2, en beschikken over een eigen douche, toilet, keuken en voordeur. Studenten kunnen de woningen compleet ingericht afnemen en huurtoeslag aanvragen is mogelijk. Zowel nationale als internationale studenten komen in aanmerking voor deze tijdelijke flexwoningen. Studenten met een spoedaanvraag krijgen voorrang. “Een dak boven je hoofd is het belangrijkste wat er is en een voorwaarde voor welzijn en geluk. Als maatschappelijke woningcorporatie gaat huisvestingsproblematiek ons aan het hart. Wij willen iedereen een fijn thuis kunnen bieden, dát is onze kerntaak. Een veilige plek, die studenten een basis geeft om zichzelf te kunnen ontplooien en mooie herinneringen geeft voor de toekomst. Het is fantastisch dat we voor nu samen een oplossing hebben gevonden, maar het is wel noodzakelijk om gezamenlijk dit jaarlijks terugkerende probleem structureel op te lossen,” aldus Martijn Rink, directeur-bestuurder De Veste (onderdeel van Vechtdal Wonen).

Op de campus van Universiteit Twente

De woningen worden geplaatst aan de Witbreuksweg, inmiddels is gestart met de fundering. De woningen worden ten minste voor de komende zeven jaar ingezet voor de huisvesting van studenten. Deze locatie op de campus van Universiteit Twente is eerder in gebruik geweest voor tijdelijke huisvesting. Hierdoor en dankzij de inspanningen van De Veste, Trebbe, gemeente Enschede en Universiteit Twente kunnen deze tijdelijke woonunits snel geplaatst en woonklaar gemaakt worden. Machteld Roos, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente: “In de afgelopen periode hebben we nauw en constructief opgetrokken met alle relevante partijen in dit complexe vraagstuk. We zijn blij dat de gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot deze goede oplossing en we werken samen met de lokale partijen verder aan duurzame studentenhuisvesting voor de toekomst.”