Eerste sleutel Hof van Hardenberg overhandigd

Na een bouwtijd van vier maanden ontvingen 9 juli jl. Jan en Diny van der Kamp de eerste sleutel van Hof van Hardenberg uit handen van wethouder Martijn Breukelman en Antje de Groot-Schuttert. Het Hof van Hardenberg omvat vijftien levensloopbestendige koopwoningen. Naast wonen staan noaberschap, zelfredzaamheid en zelfstandigheid centraal.

Wethouder Martijn Breukelman: “Als gemeente Hardenberg vinden we het belangrijk om ook in het centrum van de stad te zorgen voor woonruimte die geschikt is voor senioren. Daarnaast willen we graag initiatieven uit de samenleving stimuleren en faciliteren die de banden tussen onze inwoners versterken. In Hof van Hardenberg komt dit op een mooie manier samen. Ik ben dan ook blij dat we als één van de eerste gemeenten in Nederland een Knarrenhof hebben en daarmee onze inwoners de mogelijkheid bieden om zo lang mogelijk op een goede manier zelfstandig te kunnen blijven wonen.”

Jan en Diny van der Kamp, bewoners Hof van Hardenberg: “Hof van Hardenberg is een prachtig project geworden. Het oog voor elkaar hebben en kleinschalig wonen met een groep gelijkgestemden is ons op het lijf geschreven. Wij kijken ernaar uit om hier onze intrek te nemen. Ons Hof van Hardenberg zit geweldig mooi in elkaar, complimenten voor alle betrokkenen.”

Antje de Groot-Schuttert, directeur bij Trebbe: “Ik ben er trots op dat het dankzij gemeente Hardenberg gelukt is om huisvesting – en voor ons het tweede Knarrrenhof-project – te realiseren waar een grote vraag naar is. We zien de belangstelling voor het wonen in een hof waar noaberschap en zelfstandigheid centraal staan steeds verder toenemen.”

Peter Prak, Stichting Knarrenhof Nederland: “Al sinds 2013 zijn we bezig met een Knarrenhof in Hardenberg. Gelukkig heeft de gemeente vanaf het begin met ons volharding getoond, het kan lastig zijn maar moet lukken. Het is dan prachtig om te zien hoe Trebbe binnen vier maanden de woningen uit de grond stampt. We kunnen de sleutels overhandigen aan een aantal dolgelukkige huishoudens, waarvan er zelfs twee voor dit concept vanuit de Randstad naar Hardenberg verhuizen.”

Hof van Hardenberg

Knarrenhof Hof van Hardenberg is een initiatief van Stichting Knarrenhof Nederland, waarvan Peter Prak en Eerde Schipper de oprichters zijn. Hof van Hardenberg is ontworpen door INBO Architecten. De opzet van het plan bestaat uit 15 levensloopbestendige woningen in een hof met ruimte voor privacy en ontmoeting in de gemeenschappelijke binnentuin en het gezamenlijke HofHuys. Sociale samenhang en zelfstandig blijven wonen staan centraal in èn om de woningen. Alle woningen hebben het volledige woonprogramma op de begane grond en zijn volledig zorgvoorbereid. Zo besparen ze de bewoners eenzaamheid en de zorgverzekeraars en gemeentelijke WMO jaarlijks heel veel geld. Dit zou wel eens de manier kunnen zijn om de stijgende zorgkosten te beteugelen.

De woningen zijn vanzelfsprekend energiezuinig en worden voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. De warmtepomp wordt via een ESCo aangeboden (Energy Service Company). Dit betekent dat de warmtepomp wordt gehuurd door de kopers. Zij worden met de ESCo ontzorgd in het beheer en onderhoud van de installatie. Er is bewust voor een type warmtepomp gekozen die in de steeds hetere zomers de woning kan koelen. Met 15 woningen in Hardenberg is dit misschien wel de kleinste ESCo van Nederland, ook daarin lopen KnarrenHof en haar bouwteampartners voorop in Nederland.

Planning

Trebbe trad als mede-ontwikkelaar op en realiseert Hof van Hardenberg. De bouw startte in maart dit jaar. De laatste woning wordt naar verwachting eind augustus opgeleverd.