Calculatiecollege op Windesheim

Onze collega Vincent gaf vandaag een gastcollege over calculatie bij Hogeschool Windesheim. Voor 90 studenten vertelde Vincent over het vak calculatie en waarom dit eigenlijk een van de mooiste en meest dynamische vakken binnen de bouw is. Vincent blikt met plezier terug op zijn debuut als gastspreker: “Ik vond het ontzettend leuk om te doen. Het enthousiast maken van jonge studenten voor mijn vak geeft me ontzettend veel energie.” Benieuwd wat Vincent zo in zijn werk waardeert en wat staand of zittend en een kaartje leggen daarmee te maken hebben? Lees dan snel verder.

Een dag uit het ‘woelige’ leven van een calculator…

Vandaag begint zoals elke dag met een kop koffie. Eén voor één druppelen mijn collega’s binnen. Na een kort praatje en nog een kop koffie is het tijd om aan de slag te gaan. Een blik op de planning leert dat het rekenwerk voor een tender in Oldenzaal aan de beurt is. Om zeker te zijn van de juiste informatie en de laatste stukken loop ik snel bij de tendermanager langs. Als voormalig kostendeskundige weet hij goed welke informatie nodig is en we nemen het project vlot door.

Ramingen en planningen, staand of zittend

Dus, aan de slag met het opstellen van een VO-raming voor de tender in Oldenzaal. De matrix met de nieuwe woningprijzen erbij, schetsen van de architect, EPC berekening en dit alles verwerken in de raming. De architectuur wordt voornamelijk bepaald op kengetallen en ervaringsgetallen. Rond een uur of half 11 is het tijd voor het planningsoverleg. De bureaus gaan omhoog – we kunnen staand en zittend werken – samen met mijn calculatiecollega’s, teamleider en tendermanager bespreken we de voortgang van de projecten. Nieuwe projecten en mogelijke tenders komen aan bod en waar nodig plannen we ze in samenspraak in. Nog even wat rekenwerk en de ochtend is alweer voorbij. In de pauze zitten we lekker in het zonnetje buiten, gezellig praten met collega’s of een kaartje leggen.

Een spoedvraag leidt tot een droomwoning?

Na de pauze komt een kopersbegeleider met een spoedvraag langs. Enkele specifieke opties moeten snel afgeprijsd worden om onze koper snel te kunnen antwoorden. Na een kort overleg met het team pak ik deze op. Wat snel rekenwerk in Excel, even kijken in vorige projecten voor prijzen en anderhalf uur later kan de kopersbegeleider de prijzen voorleggen aan de kopers. Persoonlijk hou ik erg van deze kleine dingen die tussendoor komen. Het maakt het werk dynamisch en uitdagend. Het is ook leuk om door snel te schakelen en daardoor een koper snel te voorzien van een antwoord. Helemaal als dit ervoor zorgt dat een koper straks in de woning van zijn of haar dromen woont.

Snelle mails

Na dit intermezzo pak ik het rekenwerk voor Oldenzaal weer op. Af en toe komt er een mail binnen die ik snel behandel. Vaak met vragen over kosten van projecten of de BasisWoning van Trebbe. Andere mails kunnen wel even wachten tot de volgende dag.

Vragen tussendoor

Naast de projecten die op de planning staan, komen er elke dag wel enkele vragen van projectmanagers, projectontwikkelaars of directieleden binnen. Vaak lopen ze even langs zodat hun vraag snel beantwoord wordt. Vanuit kostendeskundigheid zijn de meeste vragen ook wel vlot te beantwoorden. Andere vragen vergen wat rekenwerk maar ook dit pakken we vaak tussendoor op.

Elke dag leuk en uitdagend

Deze diversiteit maakt elke dag leuk en uitdagend, snel schakelen en meerdere projecten onder je hoede, dat zijn voor mij absoluut enkele pluspunten van het werken bij Trebbe. Tel daarbij de leuke collega’s en het samen gaan voor het beste resultaat op en je weet waarom ik graag mijn werk als calculator hier doe!

Enthousiast geworden? We zoeken nog een calculator-werkvoorbereider en meerdere kostendeskundigen!