Duurzame donderdag bij Trebbe met Wilfred Hoeve

Duurzaamheid. Een containerbegrip dat waardevol wordt wanneer er inhoud aan wordt gegeven. En dat doen onze collega’s iedere dag weer. Hoe ze dat doen, dat vertellen ze zelf in de serie Duurzame Donderdag. Vorige week vertelde René Vegter over duurzaam denken en doen en de relatie met LEGO. Vandaag geeft Wilfred Hoeve zijn visie op duurzaamheid, hoe hij daar invulling aan geeft tijdens de bouw van zijn appartementencomplexen en hoe hij daar privé mee bezig is.

Wat is volgens jou duurzaamheid?

“Duurzaamheid betekent voor mij dat iedereen zich bewust is van de noodzaak om bewust om te gaan met onze grondstoffen en materialen en daar ook naar handelt. Dit kan heel klein zijn zoals dagelijks het afval scheiden. Maar ook groots zoals het kiezen voor een duurzaam alternatief bij aanschaf van een product.”

Hoe geef je invulling aan het begrip duurzaamheid?

“Ik geef op verschillende manieren invulling aan duurzaamheid. Privé heb ik een huis gebouwd voor de tijd van energieneutraal of nul-op-de-meter. Maar ik maakte al wel de keuze voor pv-panelen. Afvalscheiding doe ik heel bewust. Stapsgewijs is dat bij ons in de gemeente ingevoerd en ik zie dat het restafval afneemt tot één zak per week voor een heel gezin. Ik probeer mijn kinderen dit ook mee te geven. Ook op de bouwplaats ben ik er bewust mee bezig. Ik wil dat iedereen zijn eigen rommel goed opruimt, het afval scheidt en werkt aan een nette, opgeruimde bouwplaats waar niet onnodig elektriciteit, materiaal en grondstoffen worden gebruikt. Dat kost soms wel wat moeite, ik geef daar dan ook veel aandacht aan. Voor mij als uitvoerder is het vooral de kunst de juiste hoeveelheden materiaal op het juiste moment af te roepen zodat je geen bergen materiaal of grondstoffen overhoudt die tot afval verworden. Daar heb ik ook écht invloed op.”

Wat is jouw duurzame toekomstwens?

“Mijn toekomstwens is dat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van deze aarde. Daarom moet iedereen zijn steentje bijdragen aan een duurzamere aarde. Van huishoudens tot de grote regeringsleiders”

Wat is jouw duurzame tip?

“Steeds meer mensen, bedrijven en de politiek zijn gelukkig bezig met duurzaamheid. Iedereen doet dat op een andere manier. Misschien er wel geen ultiem niveau van duurzaamheid, maar iedereen kan iets doen. Hoe klein de stapjes ook zijn, ze dragen allemaal bij aan duurzaamheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van hervulbare fles voor water in plaats van wegwerpfles.”

Volgende week vertelt Nico Blaauw, Teamleider Techniek & Duurzaamheid, over zijn visie op duurzaamheid, hoe hij dat vertaalt binnen Trebbe en wat lef en het wettelijk minimum daarmee te maken hebben.