Duurzame donderdag bij Trebbe met Jeroen Gietema

Duurzaamheid. Een containerbegrip dat waardevol wordt wanneer er inhoud aan wordt gegeven. En dat doen onze collega’s iedere dag weer. Hoe ze dat doen, dat vertellen ze zelf in de serie Duurzame Donderdag. Vorige week vertelde Marcel Vink over duurzaamheid in zijn werk en zijn privéleven. Vandaag geeft Jeroen Gietema zijn visie op duurzaamheid en die heeft alles te maken met de menselijke maat.

Wat is volgens jou duurzaamheid?

“Ultiem duurzaam is voor mij dat we niet meer gebruiken van de aarde dan dat de aarde ons kan leveren. Dat zit heel erg besloten in een duurzame omgang met elkaar en onze natuur. Duurzaamheid begint vanuit de mensen; als we duurzaam met elkaar omgaan en goed elkaars belangen zien en begrijpen, dan volgen duurzame maatregelen vanzelf wel.”

Hoe geef je invulling aan het begrip duurzaamheid?

“We kunnen vandaag en morgen niet alles doen om de aarde weer in balans te brengen. Maar ik ben er zeker bewust mee bezig, elke stap voorwaarts is er één. Binnen de keuzes die ik kan maken kies ik wel voor het meest duurzame alternatief. Ik woon in een houten woning met een lage footprint en kies voor lokale producten die of biologisch of heel duurzaam zijn en een lage impact hebben op de natuur. Ik koop geen water in plastic flesjes en neem mijn eigen tassen mee naar de winkel. En drink natuurlijk een wijntje uit Europa in plaats van bijvoorbeeld Zuid Afrika. Dat streef ik ook in mijn werk na, zoeken binnen de mogelijkheden naar de meest duurzame alternatieven. Gewoon beginnen met wat al kan.”

Wat is jouw duurzame toekomstwens?

“Dat de aarde weer in balans is. Dat we niet langer te veel grondstoffen gebruiken, dat er geen sprake meer is van overtollige CO2-uitstoot en de aarde niet langer opwarmt. We zijn ons bewust van het grote doel en de stappen die we zetten om daar te komen. Oogkleppen af en doordachte keuzes maken. Daar zitten ongetwijfeld keuzes bij die misschien niet 100% handig en verstandig zijn, maar dat moeten we accepteren. We kunnen niet in één keer 180 graden draaien. Als we maar de goede kant op gaan.”

Wat is jouw duurzame tip?

“Mijn duurzame tip is vrij simpel. Probeer alle producten en verpakkingen die je eenmalig gebruikt te verbannen en te vervangen door alternatieven die je vaker kan gebruiken. En sta eens stil bij de keuzes die je maakt. Wees je er bewust van dat die impact hebben en dat jij de kracht hebt om dingen te veranderen.”

Volgende week vertelt Robert Hollegien, Hoofd Materieel, over zijn visie op duurzaamheid en wat dat betekent voor onze bouwplaatsen.