Duurzame donderdag bij Trebbe met Astrid Heilker

Duurzaamheid. Een containerbegrip dat waardevol wordt wanneer er inhoud aan wordt gegeven. En dat doen onze collega’s iedere dag weer. Hoe ze dat doen, dat vertellen ze zelf in de serie Duurzame Donderdag. Vorige week vertelde Nico Blaauw over duurzaamheid en wat dat te maken heeft met evenwicht. Vandaag neemt Astrid Heilker, projectleider, ons mee in haar visie op duurzaamheid en voor haar speelt wooncomfort daar een belangrijke rol in.

Wat is volgens jou duurzaamheid?

“Voor mij is duurzaamheid hoofdzakelijk zuinig omgaan met materialen en grondstoffen. Deze materialen en grondstoffen kennen een lage belasting op het milieu, gaan lang mee en kennen een hoog wooncomfort of maken dat mogelijk. Maar het is voor mij ook dat we kiezen voor indelingen in woningen die geschikt zijn voor het gros van de mensen, zodat de woning ook geschikt is voor de bewoner na de eerste bewoner. Als ik dan specifiek kijk naar bestaande bouw, dan maken we de woningen klaar voor de toekomst. Dat betekent dat je eerst hoogwaardig gaat isoleren voordat je andere ingrepen doet. Zo zorg je ervoor dat de woning gemakkelijker in gebruik is qua energiezuinigheid.”

Hoe geef je invulling aan het begrip duurzaamheid?

“Als projectleider in de nieuwbouw ligt het gros van het gebouw al zo goed als vast en kan ik geen grote dingen in het ontwerp of materiaalkeuzes meer wijzigen. Maar we voeren onze werken wel duurzaam uit. Denk daarbij aan het scheiden van afval op de bouwplaats en het slim omgaan in hoeveelheden van materialen. Als projectleider bij BestaandWonen zit ik meer in het voortraject. Daar is mijn invloed groter en stuur ik meer op duurzame alternatieven aan, binnen de kaders van de opdrachtgever. Natuurlijk voeren we onze projecten duurzaam uit door weer goed te kijken naar afvalstromen en het slim inkopen en bestellen van materialen.”

Wat is jouw duurzame toekomstwens?

“Ik zie dat er op dit moment heel veel aandacht is voor energiezuinigere en duurzamere woningen. Heel erg mooi en goed natuurlijk, maar ik wil dat wooncomfort daar zwaarder in mee gaat wegen. Neem sommige warmtepompen en geluid dat door buiten-units veroorzaakt wordt. We kijken nu heel erg naar het milieu, maar mensen moeten er ook nog wonen. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat als je duurzame oplossingen aanbiedt, die goed functioneren en ervoor zorgen dat mensen prettig wonen deze meer en beter gebruikt worden.”

Wat is jouw duurzame tip?

“We kunnen echt nog wel dingen gemakkelijk anders doen. We gebruiken nu drinkwater om ons toilet door te spoelen. Dat is eigenlijk hartstikke zonde. Daar zijn heel veel slimme ideeën voor, zo kunnen we bijvoorbeeld regenwater inzetten.”

Volgende week vertelt Arno Bos over zijn visie op duurzaamheid en hoe hij dat vertaalt naar zijn werk op de bouwplaats