Duurzame donderdag bij Trebbe met Arno Bos

Duurzaamheid. Een containerbegrip dat waardevol wordt wanneer er inhoud aan wordt gegeven. En dat doen onze collega’s iedere dag weer. Hoe ze dat doen, dat vertellen ze zelf in de serie Duurzame Donderdag. Vorige week vertelde Astrid over duurzaamheid en de relatie met wooncomfort. Vandaag vertelt Arno Bos, timmerman, over duurzaamheid en hoe hij daar op de bouwplaats én thuis aandacht aan geeft.

Wat is volgens jou duurzaamheid?

“Voor mij is duurzaamheid dat je zuinig omgaat met alles wat de aarde biedt en daarnaast probeert zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn, bijvoorbeeld dat je je eigen energie volledig opwekt.”

Hoe geef je invulling aan het begrip duurzaamheid?

“Tijdens mijn werk hebben we daar wel aandacht voor. Ik werk bij BestaandWonen, wij maken woningen weer klaar voor de toekomst, ook op het gebied van energiezuinigheid. Dat is al duurzaam. Maar ook tijdens het werk gaan we zuinig om met materiaal en proberen met zo weinig mogelijk materiaal zoveel mogelijk te bouwen. Een mooi voorbeeld vind ik als we koofjes timmeren. Voor één koof staat één plaat, maar door het slim te doen kun je uit één plaat twee koofjes halen. Daarnaast scheiden we al ons afval en proberen we materiaal zoveel mogelijk te hergebruiken. Thuis heb ik ook aandacht voor duurzaamheid. Ik heb zelf mijn woning gebouwd. Die heb ik topzwaar geïsoleerd en ik heb HR++-glas geplaatst. Alle ruimten zijn voorzien van ledverlichting en lichtsensoren zodat er geen licht onnodig brandt en ik heb zonnepanelen op mijn dak liggen.”

Wat is jouw duurzame toekomstwens?

“Ik zou voor de toekomst willen dat iedereen bewust met energie, materialen en grondstoffen omgaat en daar zelf ook maatregelen in treft. Er zijn al best veel mogelijkheden op dat gebied. Als iedereen een klein stapje doet, zetten we samen een mooie stap in de goede richting.”

Wat is jouw duurzame tip?

“Mijn duurzame tip hangt nauw samen met mijn duurzame toekomstwens. Iedereen kan een kleine stap zetten naar een duurzamere wereld. Vervang je huidige lampen door ledlampen, verbruik niet onnodig energie en wees je gewoon bewust van wat je doet en hoe je de dingen doet. Al die kleine stapjes samen, maken een grote.”

Volgende week vertelt Edwin Heikens over zijn visie op duurzaamheid en hoe hij dat vertaalt binnen zijn werkzaamheden.