Challenge Mitros leidt tot innovatieve oplossingen voor gezonder wonen

Fresh-r en BRITT+1 winnen 100%GZNDwonen Challenge, Gemakkelijk Gezond Ventileren van onder andere Trebbe eindigt als derde

Fresh-r en BRITT+1 wonnen met hun innovatieve oplossingen voor gezond wonen de 100%GZNDwonen Challenge van Mitros. Zij gaan nu aan de slag met een prototype. Dat is bekend gemaakt tijdens de finale van de challenge, die gisteren plaatsvond in De Fabrique in Maarssen. Ruim 200 aanwezigen lieten zich aan de hand van pitches van de vier finalisten inspireren door de nieuwste ideeën over werken aan een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Fresh-r, ontwikkelde een slim, breed toepasbaar ventilatiesysteem in de gevel, dat in één dag geplaatst kan worden. Het idee van BRITT+1, dat als tweede eindigde, met een ventilatiesysteem met luchtmenging boven de binnendeuren. De ‘gezond wonen coach’ van GEMI en het concept ‘Gemakkelijk Gezond Ventileren’ (Trebbe, Van der Sluis, BUVA, Tilmar, Heering) eindigden op een gedeelde derde plaats.

Gemakkelijk Gezond Ventileren

Om het systeem dat door Gemakkelijk Gezond Ventileren is ontwikkeld goed uit te leggen, is een animatie gemaakt:

Nico Blaauw, teamleider techniek & duurzaamheid blikt tevreden terug op de deelname: “We hebben met heel veel plezier gewerkt aan onze indiening. Dat we niet de eerste plaats hebben gehaald, betekent niet dat het voor niets is geweest. Wij  ontwikkelen ons concept samen met onze partners verder.”

Juryvoorzitter Marjet Rutten was onder de indruk van de concepten van alle finalisten: “Mitros zocht specifiek naar een integrale oplossing die op relatief korte termijn kan worden geïmplementeerd en bovendien veel rekening houdt met de gebruikers. Alle vier de ideeën voldeden daar op hun eigen manier aan. Het is geweldig om te zien hoe de verschillende partijen de samenwerking hebben gezocht met ook ‘branchevreemde’ partners als psychologen, antropologen en automatiseerders.”

Aanleiding voor de challenge

Als grootste sociale verhuurder in Utrecht en Nieuwegein onderhoudt en renoveert Mitros jaarlijks zo’n 800 woningen. Hoewel dit leidt tot grote verbeteringen op het gebied van onder meer isolatie, blijven punten als een koude tochtstroom en geluidsoverlast door ventilatiesystemen ook na de renovatie een veelvoorkomend probleem. Henk Peter Kip, directievoorzitter van Mitros, is blij met de resultaten van de challenge: “Na de Badkamer Challenge van vorig jaar hebben we de markt wederom succesvol uitgedaagd om te komen met innovatieve oplossingen voor de problemen waar wij en onze huurders in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Nu is het zaak om samen de concepten een stap verder te brengen en ervoor te zorgen dat we binnenkort echt kunnen garanderen dat huurders na renovatie een gezond en aangenaam binnenklimaat hebben.”