BPD en Trebbe starten bouw Buitenoord, het sluitstuk van Kortenoord Wageningen

Medio oktober zijn gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) en Trebbe gestart met de bouw van het nieuwste deelplan in Wageningen; Buitenoord. In totaal worden gefaseerd in Buitenoord 430 energiezuinige woningen gerealiseerd. De eerste fase omvat 113 woningen, hiervan zijn 52 woningen bestemd voor de sociale verhuur en 61 woningen voor de verkoop. Naar verwachting ontvangen de laatste bewoners van deze eerste fase na de zomer van 2021 de sleutel van hun nieuwe woning.

Wethouder Anne Janssen: “De woningnood is hoog in Wageningen, veel mensen zijn op zoek naar een huis. Wij zijn dan ook blij en trots dat BPD hier 400 extra woningen bouwt, waaronder 80 sociale huurwoningen en 80 sociale koopwoningen. Dat is goed nieuws voor alle mensen die al lang wachten op een woning. Ook zijn wij heel blij dat BPD samen met de Woningstichting het Groene Hofje bouwt, een plek voor jongeren met autisme uit Wageningen die hier op zichzelf kunnen wonen. We verwelkomen alle nieuwe inwoners van Buitenoord en hopen dat zij hier een mooie woontoekomst tegemoet gaan.”

Gonny Doornbos, ontwikkelingsmanager bij BPD: “De realisatie van de toekomstbestendige wijk Buitenoord is op basis van klimaatadaptieve uitgangspunten. Zo creëren we met de gemeente Wageningen, De Woningstichting en Trebbe een waterbergingsgebied, een speeltuin van hergebruikte materialen en zit er veel groen in het plan. Daarnaast staat het duurzaam omgaan met energie voorop bij alle verschillende typen woningen in Buitenoord. Wat voor de koper naast een fijn leefklimaat ook een energiebesparing oplevert.”

Annelies Barnard, directeur bestuurder van De Woningstichting: “We zijn blij dat we samen met BPD en Trebbe op deze mooie locatie 85 duurzame huurwoningen gaan realiseren voor onze sociale doelgroep in Wageningen. Naast de eengezinswoningen die de doorstroming bevorderen komt er ook een plek waar jongvolwassenen begeleid maar vooral ook zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen in het Groene Hofje. BPD is een prettige samenwerkingspartner die ook echt goed begrijpt wat voor onze doelgroep belangrijk is. Wij kijken ontzettend uit naar deze fijne samenwerking en het realiseren van de laatste nieuwbouw woningen op deze mooie uitbreidingslocatie in Wageningen.”

Johan Bombach, directeur bij Trebbe: “Ik ben er trots op dat we in deze bijzondere tijd een mooie aanzet maken richting de afronding van Kortenoord. Dit prachtige sluitstuk is vanuit een plezierige samenwerking met BPD en drie architecten tot stand gekomen. De woningen hebben stuk voor stuk een prachtige uitstraling en voldoen met duurzame verwarming en koeling helemaal aan de tijd van nu.”

Over Buitenoord

In Wageningen op de plek waar vroeger Wageningen University Research gevestigd was verrijst Kortenoord, de nieuwste wijk van Wageningen. Tussen natuurgebied Binnenveld en Tuinwijk ontwikkelt BPD Buitenoord, de derde en laatste wijk van Kortenoord. Een statige, ruim opgezette woonwijk met grote tuinen en veel openbaar groen. In alle opzichten een waardig sluitstuk in de uitbreiding van Wageningen. In Buitenoord komen zo’n 430 nieuwe woningen: van eengezinswoning tot vrijstaande villa. Ze worden allemaal duurzaam gebouwd. Alle woningen zijn gasloos en krijgen een bodemwarmtepomp.

Gefaseerd

De eerste fase van Buitenoord omvat 52 woningen bestemd voor de sociale verhuur en 61 woningen bestemd voor de koop. Door een mooie differentiatie in de woningtypes, zoals twee-onder-één-kapwoningen, rijwoningen en vrijstaande woningen, is Buitenoord bereikbaar voor een brede doelgroep. Het ontwerp voor de eerste fase is in handen van drie architecten; Bedaux de Brouwer, Humblé Martens Willems en Weusten Liedenbaum. Door te kiezen voor drie verschillende architectenbureaus ontstaat er volop variatie in de uitstraling van de woningen, zonder de samenhang te verliezen.

Planning

Ontwikkelende bouwer Trebbe realiseert in opdracht van BPD Buitenoord. De bouw van de eerste fase is inmiddels gestart, naar verwachting wordt de laatste woning na de zomer van 2021 opgeleverd. De tweede fase omvat in totaal 33 sociale huurwoningen en 94 koopwoningen. Er zijn nog enkele woningen beschikbaar in zowel de eerste als de tweede fase, kijk voor meer informatie op: https://www.nieuwbouw-kortenoord.nl/