Bouw eerste WikiHouse in Nederland officieel gestart

6 oktober jl. werd de start van de bouw van het WikiHouse in Almere officieel gevierd. Dit bijzondere moment van een even zo bijzonder project – deze woning is het eerste WikiHouse in Nederland – werd met het plaatsen van een eerste paneel gemarkeerd door Tjeerd Herrema, wethouder gemeente Almere.

De handeling verrichtte wethouder Herrema onder toeziend oog van de mensen die het eerste WikiHouse in Nederland mogelijk maken;, Ivar Diekerhof, atelierleider Het Woningbouwatelier, Antje de Groot, directeur Trebbe Oost & Noord, Arjan Deutekom, directeur-bestuurder Woningstichting GoedeStede en Vincent Muller namens Stichting WikiHouseNL en andere betrokkenen.

Tjeerd Herrema, wethouder gemeente Almere: “Tiny houses, en zeker WikiHouses, zijn het summum van betaalbaarheid. Ik zie het echt als een revolutie op de bouw- en woningmarkt. Omdat Almere van oudsher ruimte biedt aan vernieuwende initiatieven op de woningmarkt past het heel goed dat dit eerste WikiHouse hier zijn plek krijgt. Ik verwacht veel van de verdere ontwikkeling.”

Ivar Diekerhof, atelierleider bij Het Woningbouwateliler: “’Dit eerste WikiHouse in Nederland in Almere is een voorbeeld van de paradigma shift, die momenteel gaande is in de bouw en laat zien hoe de bouw zichzelf kan vernieuwen en tegelijkertijd vele malen klantgerichter, duurzamer en efficiënter kan werken.”

Arjan Deutekom, directeur-bestuurder van GoedeStede vult aan: “Evaluatie van dit experiment moet uitwijzen of een dergelijk concept ook voor sociale woningbouw geschikt is.”

Antje de Groot, directeur Trebbe Oost & Noord: “De reden dat Trebbe graag meedoet aan de bouw van het WikiHouse is eigenlijk heel simpel. Het WikiHouse gaat over innovatie, digitalisering en onderwijs. Al die aspecten zijn voor onze branche van vitaal belang, nu en in de toekomst.”

Wat is WikiHouse?

WikiHouse is de nieuwe revolutie in de zelfbouw van woningen. Het is een innovatief open source bouwpakket dat voor iedereen op het web toegankelijk is. Het biedt de consument de mogelijkheid een nieuw ontwerp te maken of een bestaand ontwerp te verbeteren om het vervolgens te delen zodat het voor iedereen beschikbaar is, over de hele wereld. Of consumenten bouwen zelf en zoeken iets uit de groeiende bibliotheek, een kwestie van downloaden, uitfrezen en in elkaar zetten. Het delen van kennis en ervaring en het zelf maken is de kracht van WikiHouse.

Bouw WikiHouse in Almere

De opbouw van het WikiHouse startte 2 oktober en neemt naar verwachting zo’n acht weken in beslag. Bijzonder aan de bouw van het WikiHouse is dat de opbouw van de woning wordt uitgevoerd door ‘meebouwers’. ‘Meebouwers’ zijn particulieren uit binnen- en buitenland die interesse hebben in het meebouwen aan de woning. Onder meebouwers zijn ook studenten van hogeschool Windesheim te vinden. Naast de bouw van het WikiHouse voeren de studenten ook werkzaamheden uit aan het terras en de verticale tuin van het WikiHouse. Een aantal bouwactiviteiten neemt Trebbe voor haar rekening, zoals de bouwplaatsinrichting, fundering, het plaatsen van kozijnen, gevel- en dakbedekking en de installaties. Eind dit jaar wordt de woning opgeleverd.