Bouw eerste Knarrenhof van Nederland officieel gestart

Op dinsdag 18 april is het startsein gegeven voor de bouw van het Knarrenhof Aahof in Zwolle, het allereerste Knarrenhof van Nederland. Het concept Knarrenhof is aangemerkt als meest innovatieve woonzorgconcept van Nederland door KennisCentrum Wonen en Zorg.

In 2011 werd het idee geboren bij een aantal 50+-ers voor een gezamenlijk woningproject met een strekking van veel meer dan wonen alleen: het Knarrenhof. Naast wonen staan noaberschap, zelfredzaamheid en zelfstandigheid centraal. Het concept Knarrenhof diende als voorbeeldproject voor wooncoöperaties voor minister Stef Blok en nu als inspiratieproject voor de Rijksbouwmeester. Het eerste Knarrenhof in Nederland wordt werkelijkheid in Zwolle.

Peter Prak is initiator van dit project en voorzitter van Knarrenhof Nederland, gaf samen met een aantal betrokkenen het startsein voor de bouw. Hij keek met trots en voldoening terug op het proces en de samenwerking tot nu toe. Daarnaast stonden ook de vertegenwoordigers van de gemeente Zwolle, deltaWonen en Trebbe stil bij de start van dit bijzondere project.

Ed Anker, wethouder gemeente Zwolle: “We zijn supertrots dat het allereerste Knarrenhof in Zwolle wordt gebouwd. Het is een bijzonder concept waaraan wij graag ruimte geven. Daarom hebben we als gemeente vooraf niet al te veel randvoorwaarden meegegeven. De initiatiefnemers hebben veel geduld moeten oefenen, maar nu gaat het dan toch gebeuren.”

Evert Leideman, directeur-bestuurder deltaWonen: ”DeltaWonen staat voor een inclusieve samenleving. Dit initiatief sluit daar naadloos op aan. Bewoners kiezen zelf wat goed voor hen is, dat zien wij als woningcorporatie heel graag.”

Antje de Groot, directeur Trebbe Oost & Noord: “Het is een eer dat wij het eerste van ongetwijfeld vele Knarrenhoven gaan bouwen. De rotsvaste overtuiging en de onuitputtelijke energie van Peter Prak dat dit hét wonen van de toekomst is werkt bijzonder aanstekelijk.”

Knarrenhof Aahof Zwolle

Knarrenhof Aahof, ontworpen door Inbo Architecten, bestaat uit een gemeenschappelijke ruimte en 48 woningen waarvan 14 (sociale) huurwoningen worden verhuurd door deltaWonen. Alle woningen hebben het volledige woonprogramma op de begane grond en zijn volledig op zorg voorbereid. De opzet van het plan is wonen in hofjes waardoor er ruimte ontstaat voor een gemeenschappelijke binnentuin. Sociale samenhang en zelfstandig blijven wonen, staan centraal in èn om de woningen.

Planning

Trebbe Oost & Noord tekent voor de realisatie van het Knarrenhof. Eind april zullen de eerste activiteiten op de bouwplaats zichtbaar zijn. De woningen worden naar verwachting het eerste kwartaal 2018 opgeleverd.

Betrokken partijen

Mede door de inspanning van verschillende partijen is het nu zo ver dat de schop de grond in gaat. Zo verstrekte de provincie Overijssel startsubsidies om de Stichting Knarrenhof op gang te helpen, bood de gemeente Zwolle exclusiviteit aan de Stichting Knarrenhof, financierde en realiseert Trebbe het project en neemt deltaWonen 14 woningen af voor de sociale verhuur.