22 woningen Betingehof Polarisbuurt Delfzijl opgeleverd

‘Klaar voor veel woonplezier’

Onlangs leverde Trebbe Betingehof in de Polarisbuurt in Delfzijl op aan woningcorporatie Acantus. Betingehof biedt plaats aan 22 levensloopbestendige woningen gesitueerd rondom een hof. Betingehof is het tweede project dat Trebbe realiseert vanuit de ketensamenwerking met Acantus. De ketensamenwerking en de bijbehorende afspraken zorgen voor versnelling en verbetering van nieuwbouwprojecten, zodat Acantus de geplande woningbouwproductie waar kan maken.

Levensloopbestendig als een boom

Betingehof bestaat uit 22 levensloopbestendige, aardbevingsbestendige woningen. Midden op Betingehof staat een boom. Die stond er al voordat de bouw van Betingehof startte. Deze boom staat symbool voor de levensloopbestendigheid van Betingehof en is van kleins af aan geworteld op deze plek. Sinds zijn jeugd veranderden de omstandigheden om de boom heen meerdere keren. Maar de boom, die staat er nog steeds. Het verhaal van de boom tijdens de bouw is gefilmd. De timelapse hiervan is uitgereikt aan de bewoners tijdens een feestelijke barbecue. Anita Tijsma, directeur-bestuurder Acantus: “Dit is het eerste hofje van Acantus. Daar zijn we trots op. Een hofje is een mooie gemeenschapsvorm die veiligheid en gezelligheid biedt.”

Betingehof. hier wonen bewoners in een hof
oplevering Betingehof

Woningen voor de toekomst

In de gemeente Eemsdelta speelt een grote versterkingsopgave. De bewoners uit de Zandplatenbuurt in Delfzijl krijgen de mogelijkheid de komende jaren te verhuizen naar een aardbevingsbestendige nieuwbouwwoning, veelal op een andere plek in Delfzijl. Het gaat om zo’n 850 huishoudens. De 22 woningen bieden perspectief aan de huurders die vanwege de versterkingsaanpak moeten verhuizen. Bewoner Annemarie Olinga: “Wij zijn zo blij dat we hier mogen wonen. Voor mij is het extra bijzonder omdat ik vroeger in het verzorgingstehuis Betingeheem, dat op deze plek stond, gewerkt heb.”

Over de bouw van Betingehof

De 22 woningen zijn rondom een hofje gesitueerd. De woningen kunnen allemaal gelijkvloers bewoond worden, doordat op de begane grond ook een slaapkamer en badkamer zijn opgenomen. Het hofje heeft de naam Betingehof gekregen en is vernoemd naar het zorggebouw dat op deze plek heeft gestaan. De woningen kennen een hoog wooncomfort, zijn energiezuinig en daardoor betaalbaar in woonlasten voor de bewoner, door onder meer hoogwaardige isolatie, een eigen warmtepomp, triple glas en pv-panelen.

Betingehof1

Goede woningen vanuit een fijne ketensamenwerking

Betingehof is het tweede project dat gerealiseerd is vanuit de ketensamenwerking met Acantus. Wouter Huuskes, directeur bij Trebbe: “Door vanuit de ketensamenwerking samen aan de slag te gaan, is het ons gelukt samen hier kwalitatief hoogwaardige, betaalbare woningen te realiseren. Door processen met elkaar uit te lijnen, kunnen we efficiënter en vanuit meer werkgeluk werken.” Bij de ontwikkeling en de bouw van Betingehof ging de ketensamenwerking nog een stap verder. Processen en procedures werden niet alleen met elkaar, maar ook uitvoerig met de gemeente doorgenomen en op elkaar afgestemd. Dit heeft er in geresulteerd dat beoogde planningen en trajecten soepel verliepen.