BENG bij woontorens vanaf 50 meter

Thijs en Gjarm studeerden met een 9 af

Thijs Hofstede en Gjarm Herder studenten van Windesheim en afstudeerders bij Trebbe presenteerden afgelopen week hun afstudeeronderzoek BENG bij woontorens vanaf 50 meter, dat onder begeleiding van Harry Nieman (Nieman Groep) en Mark Jaspers (Trebbe) tot stand kwam. En met succes. Beide studenten ontvingen een 9 voor hun onderzoek. Hoog tijd om terug te blikken op hun stage, het onderzoek en de conclusie.

Leuke, logische keuze

Begin dit jaar startten Gjarm en Thijs met hun afstudeerstage bij Trebbe. Doordat Thijs al meerdere stages bij Trebbe heeft afgerond, had Gjarm alle vertrouwen in een afstudeerstage bij Trebbe. “En het sloot goed aan bij mijn wensen, ik wilde graag bij een bouwkundig bedrijf met utiliteitsprojecten”, legt Gjarm uit. Voor Thijs was de keuze simpel “Beide stages bij Trebbe waren me goed bevallen.”

Spannende combinatie

Het afstudeeronderwerp: BENG bij woontorens van circa 50 meter is niet zomaar uit de lucht gegrepen. “Samen met Trebbe hebben we voor dit onderwerp gekozen”, legt Gjarm uit. “Het is actueel, raakt iedereen na de wetsinvoering en er zit een spannende combinatie van bouw en installatietechniek in. Dat laatste hebben we niet zoveel op school gehad, maar heeft wel onze interesse”, vertelt Thijs.

Een tipje van de sluier

Het onderzoek is inmiddels afgerond, de conclusie is geschreven en het rapport is ingediend. Thijs en Gjarm delen de samenvatting van hun afstudeerrapport graag en lichten graag een tipje van sluier op. “Het is haalbaar om woontorens BENG te krijgen. Maar er moet wel wat veranderen aan de technische en financiële kant. Wij kozen voor een oplossing met een wko-systeem. Deze is iets duurder, maar beter voor het milieu. Het wko-systeem haalt een hoog rendement. In combinatie met PV-panelen kan het systeem op een kostenefficiënte methode hernieuwbare energie opwekken, waardoor het voldoet aan de BENG-eisen, legt Thijs uit. Gelukkig hadden Thijs en Gjarm een vooruitziende blik en kozen zij in januari al voor een all-electric uitwerking.

Cijfers en toekomstverwachtingen

Gjarm en Thijs rondden hun opleiding met een prachtig cijfer af. Over de vraag wat ze daarna gaan doen, hoeven ze beide niet lang na te denken. Gjarm gaat nog een jaar technische bedrijfskunde studeren in Enschede. “Ook dan moet ik weer afstuderen en daarna wil ik misschien nog wel een traineeship doen, dus misschien is dit wel geen definitief afscheid van Trebbe”, besluit Gjarm lachend. Sowieso geen afscheid van Trebbe voor Thijs. Hij gaat aan de slag als assistent-uitvoerder bij de nieuwbouw van het stadskantoor in Hengelo. “Na een stage op de bouwplaats en één op kantoor bij Trebbe, weet ik wel dat mijn hart nu ligt bij de uitvoering. Ik ben hartstikke blij dat ik bij Trebbe aan de slag kan”, rondt Thijs het gesprek af.

Meer informatie over BENG bij woontorens van ca. 50 meter na het lezen van de samenvatting? Stuur een mail naar goud@trebbe.nl en Thijs of Gjarm belt u terug.

Meer informatie over een afstudeerstage? Neem dan contact op met Anita Bevers, hoofd personeelszaken, 088 259 00 00.