Achter de bouwhekken bij…. Ontmoetingsruimtes De Slimme Verbinding

In ‘Achter de bouwhekken’ nemen we je mee in de wereld van de projecten van Trebbe. In Enschede tussen bedrijventerrein Kennispark en de Universiteit Twente realiseerde Trebbe De Slimme Verbinding. Een oversteek met aan beide zijden een ontmoetingsruimte bedoeld om de verbinding tussen de universiteit Twente en de bedrijven gevestigd op het nabijgelegen Kennispark te versterken en kennisoverdracht te stimuleren. Bijzondere doelstellingen voor een even zo bijzondere ontwikkeling, dat ook nog eens vanuit een bijzonder traject vorm krijgt, Joost Hemeltjen, werkvoorbereider bij Trebbe Verbouw & Beheer neemt ons mee achter de bouwhekken.

De Slimme Verbinding

In eerste instantie schreef gemeente Enschede een design & build aanbesteding uit voor het ontwerp, de realisatie en voor de komende tien jaar de instandhouding van De Ontmoetingsruimtes. “Maar daar volgden geen inschrijvingen op”, begint Joost zijn terugblik. “De gemeente heeft toen verschillende gesprekken gevoerd met verschillende bouwbedrijven en koos ervoor om Trebbe het project verder uit te laten werken.” Er volgde alsnog een design & build traject, waarbij Trebbe koos voor IAA architecten om de ontmoetingsruimtes te ontwerpen. Een onderdeel van de Slimme Verbinding zijn de twee ontmoetingsruimtes en deze worden op een bijzondere manier gerealiseerd. “Er is volop aandacht voor betaalbaarheid en circulariteit, zowel in het ontwerp als tijdens de realisatie.”

 “Er is volop aandacht voor betaalbaarheid en circulariteit, zowel in het ontwerp als tijdens de realisatie.”

Joost Hemeltjen
slimmev
slimmev3
slimmev2
slimmev1
slimmev4

Aandacht voor de aarde, maatschappij en mens

“De ontmoetingsruimten worden gerealiseerd in gebruikte zeecontainers.” Deze containers zijn opgeknapt door Trebbe. Om de containers een mooie uitstraling te geven, plaatste Trebbe daaromheen een technisch weefsel. “Dit is een soort textiel. De binnenkant hiervan is zwart. Je kunt gemakkelijk naar buiten kijken, maar niet naar binnen. Verder dient het ook als zonwering. De keuze voor een technisch weefsel had een esthetische reden, maar ook prijstechnisch is dit een interessante oplossing, want het textiel kent een relatief lage onderhoudsvraag”, vertelt Joost. Ook de zeecontainers zelf zijn helemaal opgeknapt. De binnenzijde is voorzien van voorzetwanden. “Er is hoofdzakelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen die we ingekocht hebben bij Omgekeerd Bouwen. Dit is een onderdeel van Kamphuis Sloopwerken en oogst materialen in sloopwerken om weer in te zetten voor hergebruik.” De Slimme Verbinding heeft een goede, eenvoudige installatie, die gemakkelijk is te bedienen door de gebruikers. “Maar ook is alles op afstand te regelen, van verwarming tot verlichting. Dit is ook te koppelen aan de reserveringsagenda. Zo worden de ruimtes nooit onnodig verlicht of verwarmd, wel zo duurzaam.”

Uitdagend werk

Joost werkt deze zomer twee jaar bij Trebbe als werkvoorbereider. Hij houdt zich bezig met de bergingen voor Trebbe Wonen, verzorgt de voorbereiding voor de timmerwerkplaats en heeft verschillende klussen en projecten onderhanden. Op dit moment werkt hij bijvoorbeeld ook aan de werkvoorbereiding voor het nieuwe kantoor aan de Kanaalstraat en verzorgt hij ook de calculatie voor een project in een verzorgingstehuis. De Slimme Verbinding was één van zijn eerste projecten. “Dit is wel een traject met een lange adem. Het startte in september 2022, de bouw startte net na de bouwvak in 2023 en is nu net opgeleverd.”

“Er is hoofdzakelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen die we ingekocht hebben bij Omgekeerd Bouwen. Dit is een onderdeel van Kamphuis Sloopwerken en oogst materialen in sloopwerken om weer in te zetten voor hergebruik.”

Joost Hemeltjen
slimmev8
slimmev7
slimmev6
slimmev5

Afwisseling de sleutel tot werkplezier

Ondanks de lange doorlooptijden vond Joost dit project leuk om te realiseren. “We zetten hier wel echt unieks neer.” Ook de samenwerking met nieuwe partijen en producten zoals Polyned en het technisch weefsel, maakten dit project voor Joost interessant. “Ik heb niet eerder met technisch weefsel gewerkt. Het vraagt om een andere manier van detailleren en bevestigen.” Ook vond Joost het ontwerp van de staalconstructie een leuke uitdaging. “Daar zitten best een aantal ingewikkelde details in, die zorgden ook voor de nodige uitdagingen. En dat maakt dat het werk interessant is en blijft.” Die afwisseling brengt Joost zijn werkgeluk. Zelf bouwt hij mee aan geluk door het overzicht te bewaren in de projecten en ervoor te zorgen dat iedereen prettig zijn of haar werk uit kan voeren. “Daardoor gaat iedereen met meer plezier aan het werk en dat komt de sfeer ook ten goede.”