Achter de bouwhekken… bij het MST in Enschede

In 'Achter de bouwhekken' nemen we je mee in de wereld van de projecten van Trebbe. Al sinds jaar en dag is Trebbe te vinden in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. In 2016 leverde Trebbe samen met bouwcombinanten Dura Vermeer Bouw Hengelo en Goossen Te Pas de nieuwe huisvesting voor het MST op. Maar na oplevering is Trebbe niet vertrokken. Het dagelijks onderhoud neemt Trebbe hier ook voor haar rekening. Naast dit onderhoud komen er ook andere vraagstukken binnen vertelt collega Joost ten Brake. Joost neemt ons mee achter de bouwhekken of eigenlijk achter de ziekenhuisdeuren, waar hij onlangs extra glazen daken realiseerde.

Eenmalige kansen in het MST

Joost ten Brake, werkvoorbereider bij Trebbe Verbouw & Beheer, is de laatste vijf jaar bijna iedere dag te vinden in het MST in Enschede. Hier leidt hij het dagelijks onderhoud in goede banen. Maar er komen ook andere vraagstukken binnen bij Joost. Zo verzorgt hij regelmatig verbouwingen in het ziekenhuis, met veel oog en aandacht voor het zorgproces. “Eens per jaar of twee jaar komt er een vraag voorbij die zo specifiek en uitdagend is, dat het voelt als een eenmalige kans”, vertelt Joost. Zo heeft hij eerder al eens samen met verschillende partners een wensboom uitgewerkt en geplaatst. “Maar zo verplaatsten we samen met partners ook eens een kunstwerk om het beter tot z’n recht te laten komen.” En recentelijk realiseerde Trebbe drie extra glazen daken.

Van proef naar definitieve uitwerking

“Het MST had een extra gebruikerswens, om een extra plafond in het atrium te realiseren”, blikt Joost terug. Het MST vroeg Trebbe om hierover mee te denken. “We begonnen met een proef met doeken. Dit voldeed aan de wensen, maar was esthetisch gezien geen mooie of goede oplossing.” De zoektocht naar een definitieve oplossing waarbij wel een afscheiding gerealiseerd wordt, wordt voortgezet. “We onderzochten de mogelijkheden naar een dicht dak of een dak van glas verder. De voorkeur van de opdrachtgever ging uit naar het glazen dak, mede omdat dan de zichtlijnen en de architectuur behouden blijft.”

patio mst
Nieuwbouw MST

MST; drie daken, 1500 kilo

Samen met de constructeur en de bouwkundige van het MST gaat Joost aan de slag. “Het glazen dak woog zo’n 1.500 kilo, dat moest constructief opgelost worden. De constructeur verzorgde het rekenwerk en wij bedachten de details en werkten deze verder uit.” Joost vertelt dat de oplegging in de wanden is weggewerkt. “Door de daken op deze wijze op te hangen, lopen de wanden optisch door. Ook zijn de hoeklijnen helemaal weggewerkt.” In totaal zijn er drie daken gerealiseerd, twee van elf meter bij twee meter en één van acht meter bij twee meter. “In de berekeningen is er rekening mee gehouden dat de daken over voldoende draagkracht beschikken, zodat er ook op gelopen kan worden, en dat draagt bij aan goed en gemakkelijk onderhoud.”

Bouwen in een ziekenhuis

Maar niet alleen de uitwerking van de oplossing vraagt het nodige denkwerk en creativiteit. Ook het bouwen in een ziekenhuis dat volledig in gebruik is, noopt tot verschillende slimme, niet-traditionele oplossingen en de nodige afstemming. “De werkzaamheden vonden plaats op een poli-afdeling. Dat betekent dat we binnen onze planning extra aandacht hebben voor de patiënten en veel afstemming met de afdeling hebben”, blikt Joost terug. Ook vraagt de ‘bouwplaatsinrichting’ extra aandacht. “Je bouwt hier in een ziekenhuis waarbij het zorgproces altijd voorgaat. Daarnaast zijn er ontzettend veel mensen gedurende de dag in een ziekenhuis. Dan kies je ook voor een andere manier van omleidingen. Even simpel een afzetlint spannen is niet genoeg. De veiligheid mag immers nooit in het geding komen. Daarom kozen we ervoor om echt een ‘barricade’ op te werpen.” En als laatste uitdagende punt haalt Joost de kraan aan. “Deze mocht niet te zwaar zijn in verband met de vloerbelasting. Dat is wel even een zoektocht geweest om de juiste kraan te vinden.”

glazen dak mst1
glazen dak mst

Het bewijs van een goede samenwerking met MST en andere partijen

Na een half jaar van eerste idee tot aan de oplevering kan Joost trots terugblikken. “Ja, dit soort projecten maken mijn werk erg interessant en uitdagend”, vertelt Joost. “Ik haal er veel voldoening uit dat ik echt van begin tot eind betrokken ben, van advies en calculatie tot de werkvoorbereiding en de uitvoering. Daarnaast is het gewoon gaaf om te zien dat wat we bedacht hebben in de praktijk ook goed uitpakt. Eigenlijk is dit het bewijs van een goede samenwerking tussen de bouwkundigen van het MST, de constructeur en ons team.”

Klaar voor de volgende uitdagende klussen

Nu dit project erop zit, betekent dat niet dat Joost alleen maar weer overgaat tot de orde van de dag. “De volgende uitdagende klussen staan al in de startblokken”, blikt Joost vooruit. Later dit jaar gaat Verbouw & Beheer de afdeling vaatchirurgie verbouwen. Een project waarbij opnieuw veel aandacht is voor de afstemming en planning. En na de zomervakantie start Verbouw & Beheer met de verbouw van de soliacbunker. Hier wordt een nieuwe versneller geplaatst.