Achter de bouwhekken: De Veenkamp in Apeldoorn

In 'Achter de bouwhekken' nemen we je mee in de wereld van de projecten van Trebbe. In Apeldoorn werkt Trebbe aan de vervangende nieuwbouw van woonzorgcentrum De Veenkamp. Hoofduitvoerder Gerrit Jacobs en uitvoerder Bas Plat leiden dit binnenstedelijke, complexe project in goede banen en vertellen er meer over.

In Apeldoorn startte Trebbe op 1 juni 2021 met de bouw van het binnenstedelijke project De Veenkamp. Het oude woonzorgcentrum is gesloopt en op de locatie bouwen we twee nieuwe gebouwen. Het ene heeft 37 zelfstandige tweekamerappartementen voor 55-plussers verdeeld over zeven bouwlagen en in het andere tweelaagse gebouw komen 34 appartementen voor intramurale zorg voor ouderen met Alzheimer. “De 37 appartementen zijn begin juli van dit jaar opgeleverd aan Woonzorg Nederland,” vertelt hoofduitvoerder Gerrit Jacobs. “En na de bouwvakantie zijn de 34 zorgappartementen klaar. Zorginstelling Vérian verhuurt deze aan ouderen met dementie en zal met een vast team 24 uur per dag zorg leveren.”

Gewenste doelen

De Veenkamp is het eerste project dat Gerrit bij Trebbe uitvoert. “Ik vind het belangrijk dat opdrachtgever Woonzorg Nederland na de oplevering tevreden is met de gebouwen, het proces en de geleverde kwaliteit. Er zijn wel wat mutaties geweest bij het werk en het proces. Zo was in eerste instantie de gevelbekleding van aluminium en is het nu een afwerkingsplaat van gemalen steen van Rockpanel. Door onder meer te werken met een dubbele bouwstroom lukt het ons om de snelheid volgens de planning erin te houden en zo houden we de tijdsgebonden kosten in de hand.” Gerrit werkt in Apeldoorn samen met uitvoerder Bas Plat. “We leveren straks twee onderhoudsarme gebouwen op doordat ze onder meer houtvrij zijn,” gaat Bas verder. “Bovendien zijn beide gebouwen duurzaam door zonnepanelen en een warmtewisselaar. Ook is er een grootschalig winterverblijf voor vleermuizen gerealiseerd door in de spouwmuren een gevarieerde omgeving te creëren.”

Veenkamp
03_Gemzenstraat-Koninginnelaan (Large)

Tevreden over samenwerking en sfeer

De twee uitvoerders werken in Apeldoorn prettig samen. “De sfeer op de bouwplaats is goed,” vertelt Bas. “Met alle partijen zoals opdrachtgever, architect en onderaannemers werken we goed en open samen. Voor een optimale samenwerking moeten we transparant richting elkaar zijn en dat gebeurt. Ook is de toegankelijkheid van de bouwplaatsmedewerkers naar ons als uitvoerders belangrijk want zij zijn onze ogen en oren op de bouw voor het melden van onvolkomenheden.” Gerrit vult aan dat je als uitvoerder zowel een manager, diplomaat als een krijger moet zijn. Ook bevestigt hij dat de sfeer goed is. “Toen een collega ziek was, hebben we een fruitschaal gestuurd. En afgelopen winter zorgden we voor een stamppotbuffet en bij warm weer regelen we soms  ijsco’s. Verder vind ik het opvallend dat de koffie gratis is.”

Ook uitbreiding van naastliggend zorggebouw

Gerrit gaat verder en zegt dat De Veenkamp qua logistiek ook een mooi werk is. “We hebben de ruimte en door de logistieke inrichting is overlast in de buurt voorkomen. Zo staat naast De Veenkamp het zorggebouw De Arkel. Voordat de realisatie van de nieuwe Veenkamp startte hebben we het bestaande zorggebouw De Arkel uitgebreid. In maart 2021 zijn we begonnen met de aanbouw van de nieuwe entree en een gemeenschappelijke recreatieruimte bij De Arkel. Tijdens onze werkzaamheden bleven de bewoners in het zorggebouw wonen, dus we hadden extra aandacht voor heldere communicatie en overlastbeperking. Na vier maanden leverden we deze uitbreiding op en waren we inmiddels ook gestart met De Veenkamp.”

kunstwerk sgrafito
glaskunstwerk

Oude kunstwerken krijgen plaats in nieuwbouw

Bijzonder is dat twee bestaande kunstwerken uit gesloopte Apeldoornse gebouwen in de nieuwbouw zijn teruggeplaatst: een sgraffito en een glazen kunstwerk. De gemeente Apeldoorn en opdrachtgever Woonzorg Nederland hebben zich het doel gesteld om kunstelementen uit het verleden te bewaren. Bij de 34 zorgappartementen is een stenen sgraffito-reliëf van kunstenaar Harry Meek teruggeplaatst in de entree van het gebouw. “Het kunstwerk meet 6 bij 2,60 meter en is afkomstig uit de aula van het gesloopte gebouw van woonzorgcentrum De Veenkamp op de locatie,” licht Gerrit toe. “Tot de herplaatsing heeft onze Materieeldienst de sgraffitto bewaard in Enschede.” Bas vertelt dat voor de terugplaatsing van het glazen kunstwerk de indeling van de pui van De Arkel aangepast moest worden. “In samenwerking met de afdeling cultuurhistorie van de gemeente Apeldoorn is het kunstwerk uit de Wilhelminaschool herplaatst in De Arkel. Veel werken in glas van kunstenaar Ger van Iersel gingen door afbraak verloren, maar de pui van De Arkel heeft door het glazen kunstwerk een kleurrijke uitstraling gekregen.”