Achter de bouwhekken bij…. 108 appartementen Cuijk

In ‘Achter de bouwhekken’ nemen we je mee in de wereld van de projecten van Trebbe. Dit keer vertelt Dennis Poldermans, uitvoerder, over het verduurzamen en uitvoeren van groot onderhoud aan 108 appartementen in Cuijk. Vanuit een ketensamenwerking met Mooiland voert Trebbe al sinds 2018 continu groot onderhoud en renovaties uit aan woningen en appartementen in onder andere Arnhem, Elst een Noord/Oost Brabant. Op dit moment zijn de werkzaamheden voor Mooiland in Cuijk volop in gang en neemt Dennis ons mee in de uitvoering, de omgang met bewoners en de uitdagingen die het project kent.

Klaar voor de toekomst

Labelsprong; dat gaan de 108 appartementen in Cuijk maken. En om deze labelsprong te bereiken, wordt onder andere het oude dak vervangen voor een nieuw dak, voert Trebbe voegherstelwerkzaamheden uit, worden er nieuwe hekwerken en balkons geplaatst, wordt het al het glas vervangen voor HR++-glas en wordt waar nodig asbest gesaneerd. Ook wordt het huidige collectieve ventilatiesysteem vervangen door een WTW- installatie in de gang van elk appartement, dit is ook wel het warmteterugwinningssysteem. “Het oude systeem vergt te veel onderhoud en kosten, daarom vervangen we deze met een individuele WTW-installatie. En om het nieuwe systeem optimaal te laten werken, worden de ventilatieroosters in de kozijnen verwijderd en werken we de kozijnen luchtdicht af. Daarnaast realiseren we onder de WTW-installatie een verlaagd plafond”, vertelt Dennis. De werkzaamheden blijven hier niet bij. In een deel van de woningen zijn de keuken, badkamer en het toilet namelijk toe aan vervanging. Trebbe moderniseert deze en zorgt dat ze weer voldoen aan de huidige maatstaven. Ditzelfde geldt voor de centrale hallen in het appartementencomplex, ook deze worden waar nodig gemoderniseerd. Bij de hallen waar een lift in zit, worden PV-installaties aangebracht die het algemene energieverbruik compenseren. “Met al deze werkzaamheden bij elkaar realiseren we een mooie labelsprong en zijn de woningen van de bewoners straks duurzaam en weer toekomstbestendig”, vult de uitvoerder aan.

1170×640 Klein Maasveld 1
1170×640 Verlaagd plafond horizontaal

Oog voor bewoners

Uitdagend aan het project in Cuijk is dat de werkzaamheden worden uitgevoerd in bewoonde staat. Oftewel: de bewoners blijven in hun appartement wonen tijdens de uitvoeringsfase. “Dit maakt het project heel uitdagend, maar ook leuk. Je weet nooit wat de dag je gaat brengen. De uitdaging is om zo min mogelijk overlast te veroorzaken, want we realiseren ons dat we te gast zijn bij de bewoners. Het liefst wil je zo kort mogelijk binnen zijn bij hen om de overlast te beperken. En om niet overal tegelijk bezig te zijn, voeren we de werkzaamheden per blok uit. In totaal zijn de appartementen verdeeld over vier blokken. Het eerste blok bestaat bijvoorbeeld uit 23 appartementen”, zegt Dennis. Omdat de bewoners al aardig op leeftijd zijn, wordt hier nog meer rekening mee gehouden dan normaal. Elke dag gaat Dennis met collega Edsard Koops (bewonersconsulent bij Trebbe) een uurtje langs bij de woningen waar ze bezig zijn. Dan spreken ze de bewoners, beantwoorden ze vragen en bekijkt Dennis de stand van zaken op technisch gebied. Voordat de werkzaamheden begonnen, heeft Edsard alle bewoners ingelicht over wat hun te wachten staat. Zo weten ze precies wat Trebbe gaat doen en waar ze bijvoorbeeld ruimte moeten maken, zodat Trebbe de werkzaamheden goed kan uitvoeren.

De sleutel tot succes; een goede voorbereiding

In het appartementencomplex is een modelwoning gemaakt. Dit is een woning waar van tevoren al veel werkzaamheden getest zijn. Zo testten ze bijvoorbeeld de WTW-installatie met onder andere een geluidsmeting en voerden ze metingen uit voor de luchtdichtheid. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de uitvoeringsfase sneller verloopt, omdat de exacte werkzaamheden duidelijk zijn. Ook konden de bewoners al even rondlopen in de modelwoning en konden ze zo precies zien wat er in hun woning gaat veranderen. “Voordat we met de uitvoering begonnen, is er al een heel voorbereidingsproces geweest. De modelwoning hoorde hier bij, maar we hebben ook van tevoren veel ingemeten voor bijvoorbeeld de draaiende delen (ramen en deuren), het glaswerk en de daken. Dit werk in Cuijk bevat nog veel timmerwerk. Zo blijft het bestaande dakschot zitten, halen we de dakpannen en de latten eraf en monteren we een renovatieplaat met isolatie boven op het bestaande dakschot. Hierdoor verandert er niks aan de binnenkant van de zolders van de appartementen”, vertelt Dennis.

"In Cuijk laten we een verduurzaamd en modern complex achter dat weer helemaal aan de standaard van nu voldoet en klaar is voor de toekomst."

Dennis Poldermans, uitvoerder

De kracht van samenwerken

Dennis werkt al ruim drie jaar bij Trebbe, tot nu toe altijd als uitvoerder bij projecten in samenwerking met Mooiland. Een fijne ketensamenwerking waarmee Trebbe werkt aan één van de grootste bouwopgaven in Nederland; de verduurzaming van bestaand vastgoed. Dit is niet de enige samenwerking die het project kent, Trebbe realiseert de verduurzaming en het groot onderhoud namelijk met vaste bouwpartners. “Ook dat is een uitdaging, want er lopen best veel partijen die op bijna elke plek van het complex bezig zijn. Aan de andere kant is het ook heel leuk om dit zo met elkaar te realiseren. We werken met dezelfde mensen als op de vorige projecten, dus we weten wat we aan elkaar hebben en hoe we met situaties omgaan.” De bouwplaats bevindt zich in een bestaande wijk, daarom is er vooraf een plan gemaakt voor de bouwplaatslogistiek. In samenwerking met de materieeldienst van Trebbe is er een constructie gemaakt waarbij de keten op de zeecontainers staan. Zo wordt niet het hele parkeerterrein in beslag genomen. “Voor het vrachtverkeer is er een speciale aanrijdroute. Dit is ook gelijk de enige weg naar de bouwplaats voor het vrachtverkeer. Soms is het een hele puzzel om alles op elkaar aan te laten sluiten, maar tot nu toe verloopt alles goed”, vertelt Dennis over de logistieke uitdaging.

Uitzicht vanuit uitvoerderswoning

Samen bouwen aan geluk in Cuijk

“Wat we hier straks achterlaten? Een verduurzaamd en modern complex dat weer helemaal aan de standaard van nu voldoet. Bijna alle woningen maken een labelsprong naar energielabel A. Het nieuwe dak is goed geïsoleerd en iedere woning heeft een eigen WTW-installatie. Ook van buiten heeft het complex weer een nieuwe, moderne uitstraling. We laten hier woningen achter die klaar zijn voor de toekomst”, sluit de uitvoerder af. Trebbe bouwt aan geluk. Niet alleen, maar samen. En Dennis? Die bouwt samen met collega’s aan geluk door te zorgen voor een goede sfeer op de bouw, een bouw waar hard gewerkt wordt en waar het uiteindelijke doel altijd een tevreden bewoner is.