Drie keer dezelfde opdrachtgever, drie keer hetzelfde concept, drie keer een ander gebouw

Al sinds jaar en dag ontwikkelt en realiseert Trebbe huisvesting voor en met woningcorporatie de Alliantie en de Alliantie Ontwikkeling. Een samenwerking die gestoeld is op basis van vertrouwen, transparantie en een goede klik. Het eerste project realiseerden we twintig jaar geleden. In de twee decennia die volgden, voegden we al bijna 900 woningen en appartementen aan Nederland toe. De afgelopen twee jaar werkten we samen in Amersfoort, Almere en Hilversum. Hier zijn we samen goed voor 342 woningen. Hoog tijd voor een korte terugblik op drie projecten, die vanuit hetzelfde concept zijn ontwikkeld en gerealiseerd en toch heel verschillend zijn.

Molenwiek
w2
hilversum

De Molenwiek Almere: Sneller en hoger met prefab casco

In Almere ontwikkelden en realiseerden we gezamenlijk De Molenwiek; een elf lagen tellend gebouw dat plaats biedt aan 76 appartementen. Onder De Molenwiek, staat het signatuur van Klunder Architecten uit Rotterdam.

Goed ingepast in de omgeving

Het complex doet dienst als de poort van Centrum Almere-Buiten, mede door de maat en schaal van het gebouw. De hoekaccenten van het gebouw zorgen voor aansluiting op de omliggende bebouwing en is gepositioneerd in een fraaie groene omgeving. De paden in dit landschap leiden naar de hoge entreehal die doorzicht biedt door het gebouw.

Hal
Foto 1

Betaalbaar passend bij de doelgroep ontwikkelen

Trebbe realiseerde het complex op basis van het concept HoogWonen. Met dit concept kunnen gemakkelijk goede en betaalbare appartementencomplexen passend bij de doelgroep ontwikkeld en gerealiseerd worden, vanuit verschillende ontsluitingsvormen en types. De ontwikkeling nam vanaf het schetsontwerp slechts zes maanden in beslag. Het resultaat: een achtspanner met centrale ontsluiting en elf bouwlagen. De appartementen zijn onderverdeeld in 73 driekamer-, twee tweekamerappartementen en één éénkamerappartement. De driekamerappartementen hebben een vloeroppervlak van ongeveer 65 m2 en de tweekamerappartementen 52 m2. De helft van de woningen is verhuurd aan senioren, een kwart van de woningen is bestemd voor zorgpartij DBA en het resterende kwart is verhuurd aan doorstromers en starters.

Op naar de volgende, maar wel met een eigen uitstraling

Bijzonder is dat het appartementencomplex het eerste HoogWonen-project is, dat geheel is uitgevoerd met een prefab casco. Door de inzet van dit prefab casco kan Trebbe hoger bouwen, wordt de ruwbouwtijd met bijna 50% ingekort en worden al veel werkzaamheden in fabriek, onder geconditioneerde omstandigheden, verricht. De samenwerking en de inzet van HoogWonen beviel goed, want deze werd direct gecontinueerd met de ontwikkeling en realisatie van appartementencomplex Duinrijk in Almere. Een zusje van de Molenwiek, maar wel met een eigen uitstraling en identiteit, op basis van het energieconcept met luchtwaterwarmtepompen.

Foto 2
Featured

Duinrijk Almere: Een kopie met een twist

Met de 78 appartementen Duinrijk ontwikkelden de Alliantie Ontwikkeling en Trebbe samen een project met goede en betaalbare huisvesting. Duinrijk omvat 78 appartementen, bestemd voor sociale verhuur in Kop Noord Almere Duin. Hiermee wordt invulling gegeven aan de groeiende vraag naar betaalbare en passende appartementen in Almere.

Twee gebouwen, 78 keer een fijn, betaalbaar appartement

De 78 appartementen zijn verdeeld over twee bouwdelen bestaande uit vijf en zeven lagen. De appartementen variëren in gebruiksoppervlak tussen 45 m2 en 73 m2 en zijn daarmee bereikbaar voor een brede doelgroep. De appartementen zijn aangesloten op stadsverwarming. Voor de opwekking van elektriciteit plaatsten we zonnepanelen op het dak.

w3
w1

Duinrijk; een gebouw met allure

Door de eerdere succesvolle ontwikkeling en realisatie van het project De Molenwiek zijn Trebbe en de Alliantie samen met Klunder Architecten verder gegaan in Duin met het project Duinrijk. De nieuwbouw is een kopie van De Molenwiek met een twist, er verrijst dus een gebouw met allure. De 78 appartementen Duinrijk zijn net zo voorspoedig en snel ontwikkeld als De Molenwiek en zullen hopelijk ook net zo succesvol gebouwd en bewoond worden. Marcel Grootenboer, projectmanager bij de Alliantie Ontwikkeling: “Na de samenwerking bij het project De Molenwiek in Almere Buiten hebben we een zusje van dit plan ontwikkeld in het gebied Kop Noord in Almere Duin. Het is mooi om te zien dat de bouw zo voorspoedig verloopt. Ondanks alle beperkingen door deze gekke tijd en het extreme weer wat we gehad hebben. Daar bedanken wij Trebbe van harte voor. Op naar de oplevering, waar we straks weer 78 sleutels kunnen uitreiken aan blije huurders.”

Een zusje met een eigen identiteit

Het appartementencomplex wordt gerealiseerd in een overgangsgebied in Almere Duin, tussen het duingebied waar meerdere hoge appartementencomplexen worden gerealiseerd en het bosgebied waar eengezinswoningen komen. Voor een zachte overgang krijgt het appartementencomplex een compact volume. Het gebouw is alzijdig ontworpen, dit betekent dat alle gevels aantrekkelijk zijn ontworpen en een eigen identiteit krijgen door de accenten in het metselwerk en de grote raampartijen. De twee bouwdelen worden op bijzondere wijze verbonden door een glazen hal die meerdere verdiepingen beslaat. Het gebouw gaat naadloos in het landschap op doordat de begane grond deels verzonken is in het landschap. De buitenruimte wordt ingevuld met veel duingras en groenblijvende bomen.

Lieven de Keylaan, Hilversum: van school naar 34 x een thuis

In Hilversum Noord, aan de Lieven de Keylaan waar voorheen een school gevestigd was, verrezen 9 eengezinswoningen en 25 appartementen, vanuit een intensieve samenwerking tussen de Alliantie en Trebbe. Zij ontwikkelden en realiseerden deze nieuwe buurt naar een ontwerp van Moke Architecten uit Amsterdam.

Intensieve participatie met de buurtvereniging

Het ontwerp is vanuit een intensief participatietraject met buurtvereniging BIK tot stand gekomen. Vooraf is door de architect, de Alliantie en Trebbe intensief contact onderhouden met de buurt, zijn zij meegenomen in het ontwerp en konden zij suggesties in brengen. Vervolgens is dit vertaald naar het ontwerp. Door open en transparant te communiceren over de mogelijkheden en onmogelijkheden is een gedragen ontwerp ontstaan. De woningen en appartementen zijn goed ingepast in de omliggende omgeving door te kiezen voor een laag volume en kappenarchitectuur. De architectuur laat zich kenmerken door mooi metselwerk met zakelijke, functionele details. Doordat de gebouwen iets naar achter staan op de kavel ontstaat er ruimte voor een groen zone, zo wordt er zoveel mogelijk groen teruggegeven aan de buurt. Het parkeren wordt aan de achterzijde van het gebouw opgelost. Voor iedere woning is een parkeerplaats beschikbaar. Sabrina Kuhlman, projectmanager bij de Alliantie Ontwikkeling: “Wij zijn trots dat we na een lang, intensief traject met veel betrokken partijen, en in het bijzonder de omwonenden, 34 woningen toevoegen aan de woningmarkt van Hilversum.”

woningen
hilversum

Ontwikkelen en bouwen voor een brede doelgroep om doorstroming op gang te helpen

In de wijk Hilversum Noordoost zijn veel appartementen zonder lift, vroeg naoorlogse portiekwoningen. Om de doorstroming van senioren uit eengezinswoningen in Noordoost te stimuleren zijn toegankelijke en aantrekkelijke ‘nultreden’ appartementen nodig. De appartementen zijn levensloopbestendig maar krijgen geen seniorenlabel. Grotere huishoudens hebben opvallend lange zoektijden in Hilversum. Veel eengezinswoningen in Noordoost zijn vooroorlogse kleine woningen geschikt voor kleinere huishoudens. De nieuwe eengezinswoningen zijn geschikt voor grotere huishoudens. Er zijn drie slaapkamers en een vaste trap naar de bergzolder. Aan de achterzijde een compacte tuin met een berging.

Sneller bouwen dankzij prefab

Mede dankzij een geprefabriceerde gevel realiseert Trebbe de 9 woningen in het plan Lieven de Keylaan in een rap tempo. Het ‘Gevelklaar’ concept bestaat uit geïsoleerde prefab gevels met ingestorte, maar wel demontabele kozijnen en keramische steenstrips. Desondanks ontstaat er een authentieke gevel waardoor het vertrouwde straatbeeld van gemetselde woningen intact blijft. De voordelen van bouwen met prefab gevels:

  • Het inkorten van de bouwtijd met circa 15%.
  • Minder overlast voor de omgeving door kortere bouwtijden en minder transportbewegingen.
  • Minder CO2-uitstoot tijdens de bouw door reductie van de transportbewegingen op de bouwplaats én doordat er steenstrips worden gebruikt in plaats van hele stenen.
  • Beduidend minder afval op de bouwplaats.
  • Het toenemende tekort aan goede vakmensen wordt ondervangen.
  • Goede basis voor verdere prefabricage van de afbouw.