16 zeer energiezuinige woningen Bornsche Maten feestelijk opgeleverd

Na een bouwtijd van slechts drie maanden levert Trebbe nog voor de zomervakantie 16 zeer energiezuinige woningen Bornsche Maten op aan opdrachtgever Twickelborg Vastgoed. Om de oplevering een feestelijk tintje te geven werd de eerste woning feestelijk geopend door Annemieke Traag, gedeputeerde Energie & Milieu bij provincie Overijssel, Michel Kotteman, wethouder gemeente Borne en Hein Stooker, directeur projectontwikkeling Trebbe Wonen.

Annemieke Traag, gedeputeerde provincie Overijssel: “Voor de provincie is energietransitie één van de grootste opgaven voor de komende jaren. Onze ambitie is om het aandeel hernieuwbare energie naar 20% te laten groeien. Dit project levert een bijdrage aan deze doelstelling en is een prachtig voorbeeld.”

Michel Kotteman, wethouder gemeente Borne: “Mooi dat er nu al een concrete invulling is gegeven aan de toekomstvisie van Borne in 2030. Deze zeer energiezuinige woningen sluiten naadloos aan op onze toekomstvisie. Daarnaast zijn deze woningen een fantastische toevoeging aan deze wijk.”

Hein Stooker, directeur projectontwikkeling Trebbe Wonen: “Het is gelukt samen met De Bongerd VOF en Twickelborg Vastgoed een stukje duurzame woonkwaliteit toe te voegen aan Borne. Dat een particuliere belegger als Twickelborg Vastgoed – ontstaan uit bedrijfsvoering in fossiele brandstoffen – wil investeren in deze zeer energiezuinige woningen maakt het project voor ons ook meer dan bijzonder.”

Over de 16 zeer energiezuinige woningen

De Bongerd VOF ontwikkelde in het hart van de Bornsche Maten het plan bestaande uit twaalf riante tussenwoningen en vier hoekwoningen. Peters & Lammerink architecten tekende voor het ontwerp. Bijzonder is dat deze woningen uitermate energiezuinig zijn. Naast een hoog wooncomfort betekent dit een zeer lage of zelfs geen energierekening meer. Goede isolatie, triple glas en zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat de energierekening van tien woningen zeer laag is. Zes woningen zijn nog duurzamer: bij deze woningen zorgt de hybride warmtepomp voor terugwinning van warmte en leveren de zonnepanelen zoveel energie op, dat de volledige energierekening wordt terugverdiend.

Toekomstbestendig

De woningen voldoen aan alle huidige eisen die gelden voor de energieneutrale en energienotanul woningen. Tijdens de ontwikkeling is er ook rekening gehouden met toekomstige normen. Twaalf rijwoningen voldoen aan de uitgangspunten van de richtlijn Bijna Energie Neutraal Gebouwd (BENG), die in 2021 gaat gelden.

Duurzaam en betaalbaar

Het project is mede mogelijk gemaakt door meerdere duurzaamheidssubsidies. De duurzaamheidssubsidie van de provincie Overijssel, een subsidie voor duurzame woningbouw door gemeente Borne en de investeringssubsidie duurzame energie van Rijksoverheid.