Valerius Zwolle

Opdrachtgever(s)

  • SWZ

Architect(en)

Locatie

  • Zwolle

Status

  • Gerealiseerd

De twee C’s: concept & circulair

Kracht: circulaire, duurzame en betaalbare huurappartementen

In Zwolle ontwikkelde en bouwde Trebbe  27 sociale, circulaire huurappartementen voor woningcorporatie SWZ. Het gebouw is ontworpen op basis van het HoogWonen concept van Trebbe gecombineerd met een circulair sausje.

De circulaire appartementen zijn voorzien van:

  • De circulaire keuken van Bruynzeel; In een circulaire economie bestaat er geen afval meer. En dat is wat Bruynzeel bereikt door de keuken bij vervanging op te halen en te recyclen, zodat de materialen worden verwerkt tot nuttige grondstoffen die opnieuw de economie in kunnen. De keukens van Bruynzeel worden co2-neutraal geproduceerd.
  • De badkamer en het toilet bevatten circulaire elementen. Zo zijn deze bekleed met Tec-Board van Keratop. Dit zijn prefab-panelen, gemaakt van hardschuim met een groot formaat keramische tegel als afwerking. Dit geeft de ruimte een luxe uitstraling. De panelen zijn circulair, doordat ze remontabel zijn. Doordat deze tegel op een Tec-Board zit hoeven we in de badkamers niet te tegelen; het Tec-Board wordt rechtstreeks op de binnenmuren verlijmd en is vrijwel voegvrij. Deze oplossing voor de badkamer is niet alleen een groene keus, maar ook een keuze voor onderhoudsvrij materiaal dat heel lang meegaat en er bovendien goed uitziet. De elementen zijn heel licht en geschikt voor zowel vloer- als wandafwerking. Het gekozen sanitair is van Sphinx en kan volledig worden gerecycled.

Ook het complex is voorzien van circulaire oplossingen:

  • Gebroken betontegels als metselwerk. Om de entree een extra accent mee te geven hebben we een gave toepassing gevonden: het vermetselen van gebroken, gebruikte betontegels. Dit doet iets met de uitstraling van het gebouw, geeft de entree een extra accent en bovendien dragen we letterlijk ons steentje bij in de kringloop van materialen.
  • Circulaire kozijnen gemaakt van sloophout. De bergingsdeuren krijgen allemaal een circulair binnenkozijn. Dit kozijn heeft Trebbe zelf ontwikkeld en toegepast. De kozijnen worden gemaakt van sloophout. Dit deden we al eens bij de Herberg in Zwolle. Het is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu; gebruikt hout krijgt een tweede leven.
  • Circulaire sloten. Stiho heeft een ‘urban mining’ assortiment met sloten. Dit zijn producten die een tweede leven krijgen, waaronder sloten die aan de eisen van nieuw voldoen. In plaats van dat het op de afvalberg terechtkomt, gebruiken we deze sloten voor de bergingsdeuren aan de Schubertstraat.

Ook aan de energiezuinigheid van het gebouw en de circulaire appartementen is gedacht. Er is een warmtepomp en bewoners koken elektrisch.

Deel dit project op social media