Zwolle Broerenkerk

Opdrachtgever(s)

  • Waanders Zwolle

Locatie

  • Zwolle

Status

  • Gerealiseerd

Broerenkerk Zwolle

Kracht: religieus vastgoed met respect herbestemmen, restauratie, binnenstedelijk, rijksmonument

Trebbe verbouwde samen met zusterbouwbedrijf Van den Hengel de middeleeuwse Broerenkerk in het Zwolse stadscentrum in opdracht van Boekhandel Waanders. Het project omvatte een grootschalige herbestemming met bijbehorende aanpassingen en inrichting van het rijksmonument. Na de voltooiing van de bouwkundige aanpassingen heeft boekhandel Waanders zich in de voormalige 14e eeuwse kloosterkerk gevestigd. Behalve een boekhandel huisvest de kerk een centrum met detailhandel, een sfeervol daghorecabedrijf (90 plaatsen), een tentoonstellingsruimte alsmede een zaalcapaciteit (circa 170 plaatsen) voor diverse podiumactiviteiten en muziekuitvoeringen.

Het architectenbureau 19 Het Atelier uit Zwolle heeft het plan ontworpen voor een ‘boekhandel annex centrum voor cultuurbeleving’. Met respect voor het monumentale karakter is de totale oppervlakte van het gebouw vergroot door een spectaculaire inbouw en een passende aanbouw aan de buitenzijde tot ongeveer 2.000 m2. De uitbreiding is een verwijzing naar de aangebouwde woonhuisjes uit het begin van de 18e eeuw. De aanbouw was nodig voor culinaire, sanitaire, technische en opslagvoorzieningen.
BK. architecten uit Utrecht was verantwoordelijk voor het ontwerp van de inrichting.

De kerk is voor de renovatie grondig onderzocht en in de steigers gezet. Het buitenmuurwerk en de gepleisterde binnenmuren, alsmede de hoge ramen zijn grondig en nodig onder handen genomen. De ramen hebben een speciale behandeling gekregen, waardoor meer transparantie ontstaat.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media