105 woningen De Virieupark Zaltbommel

Kracht: Rijke architectuur, onderhoudsarm, integraal traject

Op de plek waar vroeger de Van Voordengieterij voor scheepsschroeven stond, verrijst een nieuwe wijk ‘De Virieupark’. Trebbe ontwikkelt op de vijf hectare metende bouwlocatie 105 koopwoningen in diverse prijsklassen. Het plan bestaat uit 48 rijwoningen, 44 twee-onder-een-kapwoningen en 13 vrijstaande woningen. De nieuwe woningen sluiten qua stijl mooi aan op de huidige bebouwing. De rijwoningen liggen verdeeld over vier blokjes, allen gelegen met zicht op het glooiende groene park.

De Virieupark blijft qua architectuur dichtbij de elementen uit de geschiedenis van de vestingstad Zaltbommel. De architect Visser en Bouwman past de stijl van toen aan naar de huidige tijd. Deze is gebaseerd op het 19e-eeuwse Hollands eclecticisme, ook wel de chaletstijl genoemd. Dit uit zich in markante gevels, ambachtelijke details, erkers en veranda’s. Typische kenmerken zijn ook de ornamenten op de kopgevel, metselwerk met veel variatie en horizontale banden. Ook de openbare ruimte blijft in stijl met de omgeving. Deze wordt namelijk gebaseerd op de ideeën van stadsarchitect F.W. de Virieu, waaraan de wijk zijn naam te danken heeft. De woningen zijn praktisch, onderhoudsarm en energiezuinig met een EPC van 0,2 of lager.

Trebbe heeft zich bij de gemeente Zaltbommel gemeld met serieuze belangstelling voor het gebied, waarna diverse gesprekken plaatsvonden en een voorstel concreet werd.