Wageningen Buitenoord

Locatie

  • Wageningen

Status

  • Ontwikkeling
  • Verkoop
  • Gerealiseerd

Buitenoord Wageningen

Kracht: langdurige samenwerking, uitsluitend digitale verkoop woningen, meerdere architecten, energiezuinig, klimaatadaptief

Samen met BPD ontwikkelt en bouwt Trebbe sinds 2011 in de nieuwbouwwijk Kortenoord in Wageningen. Het begon met het Mozaïekpark, vervolgens Tuinwijk en nu Buitenoord. Buitenoord is het derde en laatste deel van Kortenoord. Hier realiseert Trebbe samen met BPD 416 woningen. Er komen rijwoningen, hoekwoningen, twee-onder-één-kap woningen en vrijstaande woningen. 85 woningen zijn bestemd voor de sociale verhuur. De resterende woningen zijn bestemd voor de sociale koop en koop.
De 416 woningen worden gerealiseerd in verschillende fases. Naast de diverse woningtypes zijn bij het nieuwbouwproject meerdere architecten betrokken om zo een gevarieerde wijk te bieden.

Duurzame woningen
Voor alle woningtypes staat duurzaam omgaan met energie voorop. Elke woning heeft een individueel wko-systeem. Dat zorgt ervoor – in combinatie met een warmtepomp – dat de woningen ’s winters worden verwarmd en ’s zomers gekoeld. Zelfs de warmte van het douchewater wordt opnieuw gebruikt. Elektriciteit komt zoveel mogelijk uit zonnepanelen en uiteraard zijn de woningen uitstekend geïsoleerd. Door de bank genomen gebruiken ze 60% minder energie. Sommige bewoners betalen er zelfs niets voor. Mede dankzij financiële steun van de provincie Gelderland is er een energiecoach. Die geeft de nieuwe bewoners uitleg over de technische voorzieningen, zoals de warmtepomp of de zonneboiler.

Klimaatadaptatief
Het project ligt aan het uitgestrekte stiltegebied het Binnenveld. Een natuurrijke omgeving vormt daarom dé basis voor de nieuwe wijk met lange groene lanen, bloeiende fruitbomen en natuurlijke struinpaden aan de rand. Daarnaast is Buitenoord ruim opgezet met veel speelplekken. De oude, monumentale bomen blijven staan. In de schaduw en het vele groen vinden de bewoners nu verkoeling in de hete zomers waarmee klimaatverandering gepaard gaat. Regenwater uit de wijk wordt opgevangen in een groot bassin. Daar wordt het water gezuiverd met een helofytenfilter en vervolgens in de bodem geïnfiltreerd. ‘Groene longen’ in de wijk zorgen voor een aangenaam verblijfsklimaat en een gezonde omgeving.
Een deel van de woningen wordt aangeboden met het Tuinklaar pakket.

Geschiedenis
Kortenoord ligt in het buitengebied van Wageningen dat lange tijd gebruikt is door Wageningen University Research. Enkele van de universiteitsgebouwen blijven behouden binnen de wijk. De rijke cultuurhistorie is een inspiratiebron voor de nieuwbouw. De eyecatcher wordt een ruim vijf meter hoge vaas van Leo Copers die op het gazon voor het laboratoriumgebouw stond. Verder blijft de bibliotheek langs de Kortenoord Allee staan.

Ligging
De nieuwe wijk ligt aan de rand van de Veluwe, de Gelderse Vallei en de Rijn. De universiteitsstad Wageningen is letterlijk door groen omgeven.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media