Nieuwbouw van het multifunctionele gebouw Tricotage in het oostelijk centrumgebied met de naam Brouwerspoort in Veenendaal. Tricotage is aan de zuidzijde van het Kees Stipplein gebouwd, waar ook het cultuurhuis De Cultuurfabriek gevestigd is.

Het multifunctionele gebouw, een ontwerp van LEVS architecten, telt acht bouwlagen waarvan drie de ondergrondse parkeergarage vormen. Tricotage heeft een BVO van van 35.700 m². Het bestaat uit de volgende vier clusters:

Parkeercluster
Het parkeercluster bestaat uit een 3-laags ondergrondse parkeergarage voor 506 auto’s, een openbare fietsenstalling voor circa 400 fietsen op maaiveldniveau en een parkeerservicebureau op maaiveldniveau. De totale bruto vloeroppervlakte bedraagt ongeveer 17.300 m².

Cultuurcluster
Het cultuurcluster met de naam Spectrum heeft een bruto oppervlakte van circa 2.600 m². Spectrum bundelt muziekschool De Muzen, Volksuniversiteit Veenendaal, het Filmhuis en het Vrijwilligersnetwerk. Deze hebben hier, naast optimale lesruimten, een balletzaal, een multifunctionele zaal en een ensemblezaal rondom een publieke foyer. Met deze verschillende functies wordt ruimte gemaakt voor open podium, festivals, voorstellingen, tentoonstellingen of lezingen.

Commercieel cluster
Het commerciële cluster bestaat uit diverse ruimtes met als bestemming detailhandel, dienstverlening en horeca. Deze commerciële voorzieningen creëren op het maaiveld een stedelijke sfeer. De totale bruto vloeroppervlakte bedraagt ca. 6.100 m².

Woningcluster
Het woningcluster bestaat uit 87 appartementen in verschillende prijsklassen op de verdiepingen 1 t/m 5, inclusief de bijbehorende inpandige bergingen. De totale bruto vloeroppervlakte bedraagt ca. 9.700 m².
De 33 koop- en 54 huurwoningen liggen rondom twee ruime en rustige binnentuinen in het hart. Deze tuinen zijn uitsluitend bestemd voor de bewoners. De 54 huurwoningen worden verhuurd door Patrimonium woonstichting.

Brouwerspoort
De ontwikkeling en bouw van het centrumplan Brouwerspoort op het voormalige terrein van de Hollandia Wolfabriek is in volle gang. Het plan maakt deel uit van de Centrumvisie 2030, die betrekking heeft op de vernieuwing van het totale centrum van Veenendaal. Belangrijke schakel in het plan is de Brouwersgracht. Aan de gracht zal vooral detailhandel te vinden zijn, terwijl cultuur- en horecafuncties samenkomen op het nieuwe Kees Stipplein.

Met respect voor het verleden worden authentieke elementen, zoals bestaande gevels of gebrandschilderde ramen in de plannen geïntegreerd. Tricotage is een nieuwe fase van Brouwerspoort, waarbij het culturele hart rond het Kees Stipplein verder vorm heeft gekregen en de verbinding tussen het oude en het nieuwe centrum is gemaakt.